Çorum Belediyesi’nden “kur’an Nüzulunun Mekke Dönemi” Konulu Sempozyum

Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi işbirliğinde 9. Türkiye Tefsir Akademisyenleri buluşması kapsamında “Kur’an Nüzulunun Mekke...

Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi işbirliğinde 9. Türkiye Tefsir Akademisyenleri buluşması kapsamında “Kur’an Nüzulunun Mekke Dönemi” konulu bir sempozyum düzenlendi.

Vahiy sürecinin 13 yılına tekabül eden Mekke dönemi ile bu dönemde nazil olan sure ve ayetler bilimsel bir zeminde, farklı boyutlarıyla ele alınıp müzakere edildiği sempozyumun açılış toplantısına Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Vali Vekili Hüseyin İçten, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş, Belediye Başkan yardımcıları Zeki Gül ve Turhan Candan, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ülkenin gelişip, kalkınarak, zenginleştiğini belirterek, eğitimden sağlığa, ulaşımdan haberleşmeye, teknolojiden sanayiye, merkezi yönetimden yerel yönetimlerdeki kalkınma ve gelişmelere varıncaya kadar hemen hemen her alanda ciddi atılımlar gerçekleştirildiğini söyledi.

Başkan Külcü, ülkenin birçok alanda gözle görünür şekilde dünyayı kıskandıracak bir şekilde ciddi mesafeler kat etmesinin, merkezi yönetimden yerel yönetimlere, şehircilik anlayışından sosyal politikalara kadar birçok bakımdan önemli hizmetler gerçekleştirmesinin ülke ve ülke insanlarına çok şeyler kazandırdığını kaydetti.

Külcü, “Bu ekonomik kalkınma ve refahın yanında, şehirleşmenin getirdiği maddi zenginlik ve kalkınmanın insanımızın değerlerini yitirmesine yol açmaması, ruh sağlığını bozmaması, maddi gelişme ve kalkınmanın manevi yozlaşma ve çürümeye yol açmaması için ilim adamlarımızın, aydınlarımızın çalışmalarına ihtiyacımız var. Dünya ve ahiret dengesini sağlamamız için bize sahip olduklarımıza şükretmemizi hatırlatacak bir sese hep ihtiyaç olmuştur. İnsanlığın ilk gününden bugüne bu ihtiyaç hiç yok olmamış hatta hiç azalmamıştır. Buna sosyal adaletsizliklere ve sosyal yaralara yol açmamak için de gereksinim duymaktayız. İnsanlığa hidayet yollarını göstermek için nazil olan Kur’an’ın mesajını çağımız insanına ulaştırması gereken Kur’an hamilerine sanırım bugün dün olduğundan daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

Reklam
Reklam

Çorum Belediyesi olarak belediyecilik anlamında yaptığımız kültürel hizmetler hakkında da bilgi veren Külcü, ulaşımdan, e- belediyeciliğe, kentsel tasarımdan çevre projelerine, kültür ve tarih çalışmalarından, spor projelerine, alt yapı hizmetlerinden park - bahçe ve peyzaj çalışmalarına, şehircilikten sosyal projelere varıncaya kadar birçok alanda önemli başarılara imza attıklarını kaydetti.

Belediye olarak yaptıkları altyapı ve üstyapı çalışmalarını kültürel belediyecilik hizmetleriyle taçlandırmanın çabası içerisinde olduklarını dile getiren Külcü, bu amaçla çok sayıda panel ve konferans düzenledik, birçok aydın ve bilim insanını Çorum halkıyla buluşturduklarını dile getirdi.

Sosyal ve kültürel belediyeciliği hizmetlerin merkezine alan bir anlayışa sahip olduklarını anlatan Külcü, “Şehri inşa etmeye, mamur hale getirmeye çalışırken insanımızın sosyal ve kültürel gelişimini geri plana alma lüksümüzün ve hakkımızın olmadığını biliyoruz. Zira yaptığımız fiziki yatırımlarla insanımızın yaşam konforunu yükseltirken gönül dünyasına giden köprüleri inşa etmenin de bizim asli görevlerimizden biri olduğunun idraki içerisindeyiz. Aksi bir tutumun toplumun akıntısına kapılıp gitmek olacağına inanıyoruz. Halbuki toplumu bir akıntının peşine götürmek yerine doğru hedeflere, aydınlık ufuklara yöneltmek ve taşımak da bizim esas görevlerimiz arasındadır. Bu anlamda belediyecilik anlayışımızı halk talep etmeden uygun hizmet arzını gerçekleştirmek esası üzerine kurguluyoruz. Çünkü yalnızca oluşan taleplere göre bir hizmet planlaması yapmak, ancak kanayan yaralara pansuman hizmeti vermek kadar bir hizmet performansı ortaya çıkarabilmektedir. Kısaca tespitlerimiz ve öngörülerimizle Çorumu, halkımızı geleceğe taşımanın, sağlıklı bir kültürel atmosfer oluşturmanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş ise, Peygamber efendimizin "Alimler peygamberlerin varisleridir" diye buyurduğunu belirterek, “Biz tefsir akademisyenlerine yakışan da "alim" vasfının içeriğini doldurmaya çalışmak. Son elçinin mesajına ve mirasına sahip çıkmak, kısacası mirasyedilik yapmamaktır. Temel İslam İlimlerinin temelini, dini esas ve özünü temsil eden tefsir ilminin biz uzmanlarına düşer birincil görev Kur'an'dan ve Allah Resulünün örnek hayatından alacağımız ders ve ilhamla, İslam'ı, çağımız insanının idrakine sunmaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Mesut Okumuş, ilahiyat alanının birinci görevinin din hakkında doğru, sağlam ve sağlıklı bilgi üreterek onu kendi toplumu ve insanıyla paylaşarak insanlığın aydınlanmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Kaynağa ve delile dayanan, ilmi cehdin ve entelektüel çabanın ürünü olan her bilginin kendileri için saygın olduğunu dile getiren Okumuş, “Çünkü biz hikmetin,bilgeliğin müminin yitiği olduğunu belirten bir gelenekten geliyoruz. Yine bizim geleneğimiz cehd ve gayreti neticesinde isabet eden alimin iki, hata edenini de bir sevaba nail olacağına inanıyoruz. Kendi ulaştığımız sonuç ve kanaat ne olursa olsun, her şeyin en doğrusunu Allah'ın bildiğini kabul eden bir gelenekten geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Hitit üniversitesi olarak tüm akademik potansiyellerini Çorum için seferber ettiklerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: