Çorum 'da tarihi tünel bulundu

Çorum’da kanalizasyon alt yapı çalışmaları sırasında tarihi tünel bulundu

Çorum'un Osmancık ilçesinde belediye tarafından yapılan kanalizasyon alt yapı boru döşeme çalışmaları sırasında roma Dönemine ait olduğu zannedilen tarihi tünel ortaya çıktı.

4 bin yıllık bir tarihe sahip Çorum'da son dönemlerde yapılan çalışmalarda çok sayıda yeni yeni tarihi kalıntılar, yerleşim yerleri ortaya çıkmıştı.

Osmancık Belediyesi tarafından ihale edilerek, yüklenici firma tarafından yaptırılan kanalizasyon çalışmaları sırasında Koyunbaba Köprüsü ile Kandiber Kalesi arasından geçirilecek boru hattı ırmaktan Tarihi kaleye doğru giden horasan harcı ile taş tan örülmüş içerisi zamanla çamur ve toprakla dolmuş yer altındaki tünel fark edildi.

Reklam
Reklam

Çalışmaları yapan ilgililer durumu önce belediyeye ardında da Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Çorum’dan gelen Müze müdürlüğü görevlileri ve arkeologlar, burasının sit alanı ve tünelin de tarihi özelliği olduğuna karar verilerek, Belediyenin kanalizasyon çalışmasını durdurdular.

Olay yerine gelerek yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı; "38 yıldır kullanılan ve bugüne kadar yenilenmeyen kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi için İller Bankası aracılığıyla ihale gerçekleştirdik. Dedi. Yazıcı 1484 yılında II. Beyazıt zamanında yapılan tarihi Koyunbaba Köprüsü ile tarihi Kandiber Kalesi'nin arasında kalan yolda gerçekleştirilen 10 metre derinliğindeki kazı çalışmaları sırasında tünel bulundu ve anında çalışmalara son verdiklerini kaydederek,

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Müze Müdürlüğü'ne bilgi verdiklerini belirtti. Daha önceden, yer altından kaleye çıkışın sağlandığı bir tünel olduğu söylentileri vardı. Dedi.

Reklam
Reklam

Ancak bu tüneli hiçbir zaman açığa çıkaramamıştık. Müze yetkilisi arkeolog Metin Çakar ve müze müdürlüğü yetkililerimiz tünelin tarihi bir tünel olup olmadığını araştıracaklar." Şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: