Çorum, Roma'ya Taşındı

ÇORUM (A.A) - Barış Seçkin - Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nin ortaklaşa düzenlediği, "Çorum'dan Roma'ya" isimli karma

ÇORUM (A.A) - Barış Seçkin - Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nin ortaklaşa düzenlediği, "Çorum'dan Roma'ya" isimli karma sergi, Roma'da açıldı.

Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'nin ev sahipliği yaptığı karma sergiye, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Kargı Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ile çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Karma sergide, Çorum Şehir Müzesi'nden getirilen 16 yağlı boya resim, 10 kadar Çorum yöresinin doğal güzelliklerini gösteren fotoğraf yer alırken, Çorumlu ebru sanatçısı Nilgün Ayşecik Çevik tarafından ebru sanatının incelikleri gösterildi. Çevik, sergiye katılan konuklara ebru yaptırırken, İtalyanların sanattan oldukça etkilendikleri görüldü.

Açılışta basın mensuplarına bir demeç veren Çorum Valisi Nurullah Çakır, serginin düzenlemesinde emeği geçen Roma Büyükelçisi Hakkı Akil'e teşekkür ederek, "Anadolu'nun en önemli uygarlığı Hititlilerdir. Barışçıl yapısıyla, hoşgörüsüyle, medeniyetiyle... Dolayısıyla bir kısım değerlerimizi, çağdaş normlarla onun doğru yerlerde olmasını arzu ettik. Bir kompakt proje ile sergi, defile, geleneksel sanatlarımızdan ebru ile birlikte ile buraya geldik" dedi.

-Büyükelçi Hakkı Akil-

Kendisi de Çorum'un Kargı ilçesinden olan Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Çorum'un tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Biz Hitit medeniyetini Roma'ya getirtmek ve Romalılara tanıtmak istedik. Bu vesileyle sadece Hitit medeniyetini değil, Çorum'daki çağdaş sanatı da bu vesilelerle Çorum müzesinden gelen eserlerle tanıtmak istedik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Neden Çorum" şeklindeki bir soruya Büyükelçi Akil, kendisinin de Çorumlu olmasının bu işte katkısı olduğunu ancak gerek vali, gerek Çorum Belediye Başkanı ve Kargı Belediyesi ile Kargı Kaymakamı'nın destek çıkmış olmasının, Çorum'un Roma'da tanıtılmasının önünü açtığını belirtti.

Büyükelçi Akil, memleketi Çorum'a iltimaslı mı yaklaştığı yönündeki soruya ise "Bütün şehirlerimizi bekliyoruz. İnşallah her şehrimizde, sayın valimiz, sayın belediye başkanımız gibi etkin ve yetkin idarecilerimiz olur. Onlar da bize bu teklifi getirirlerse, memnuniyetle diğer şehirlerimizin de tanıtımını burada yaparız" yanıtını verdi.

-Belediye Başkanı Külcü-

Anadolu'da yerleşim yeri olarak Çorum'un ilk tercih edilen noktalardan biri olduğunu kaydeden Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "7 bin yıllık bilinen bir tarihimiz var. Bu tarihin içerisinde 7 ayrı medeniyetin kalıntıları, izleri. Bu medeniyetlere ait eserleri dünyanın her tarafında tanıtalım istiyoruz. Bütün insanlık bunları görsün ve Çorum'u, Türkiye'yi da tanısın istiyoruz. Bu amaçla bugün Roma'ya geldik. Eserlerimizi getirdik" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Roma'da iki ayrı çalışma yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Külcü, Çorum'un doğal ve tarihi güzelliklerini içeren bir resim sergisi açtıklarını, bir de dünyada yazılı ilk barış anlaşmasını yapan Hititlilerin kıyafetlerinin sergileneceği bir defile düzenleyecekleri bilgisini verdi.

"Eğer geleneklerimizi korumazsak, bunları bizden sonraki nesillere aktaramayız" diyen Muzaffer Külcü, Roma'da bunları yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Roma'da bugün sergiledikleri eserlerin sadece kendilerinin değil insanlığın ortak mirası olduğunu ifade eden Çorum Belediye Başkanı Külcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Roma, hakikaten kültür, tarih turizmi açısından dünyanın önemli kentlerinden birisi. Artık ülkelerin değil kentlerin birbirleriyle rekabet ettiği bir dönemde yaşıyoruz. Roma, bu anlamda başarılı kentlerden biri. Biz de Çorum'u marka kentlerden biri haline getirmek için çalışıyoruz."

2 gün sürecek etkinlikler kapsamında yarın da Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği rezidansında, moda tasarımcısı Ahmet Özceyhan'ın kargı bezinden hazırladığı "Hitit Uyanışı" isimli defilesi düzenlenecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz