Çorum'da patates üretimi yaygınlaşıyor

Türkiye'de üretimde büyük önem taşıyan Nevşehir ve Niğde patatesindeki hastalıktan dolayı Çorum, alternatif patates üretim...

Türkiye'de üretimde büyük önem taşıyan Nevşehir ve Niğde patatesindeki hastalıktan dolayı Çorum, alternatif patates üretim yeri olarak görülüyor. İlde en fazla patates üretimi yapan Deller köyü, bu yıl 3 bin ton patates üretimi gerçekleştirdi.
Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Dağlamaz, yaptığı açıklamada, patates üretiminde adı duyulan illerde görülen hastalıktan dolayı alternatif il olarak Çorum'un harekete geçtiğini belirtti. Dağlamaz, patates üretiminde yeni projeleri bulunduğunu, Gürcistan'a 500 ton patates ihraç edildiğini söyledi.
Dağlamaz, ''Çorum, sadece patates üretimi ile değil pirinç başta olmak üzere soğan, süt, seracılık gibi önemli gelir kaynakları olan ürünlerde de üretim yapıyor. Biz Çorum olarak her konuda kendimize güveniyoruz, yeni projelerimiz var, yakın zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz, bunlardan en büyüğü sulama projemizdir. Eğer bu gerçekleşir ise üretim 2 katına çıkacak.'' dedi. Bu yıl 3 bin ton patates ve 3 bin ton soğan üretimi yaptıklarını belirten Dağlamaz, bu üretimin sadece Deller köyünde olduğunu belirterek, Çorum genelinde 7 bin ton patates üretimi yapıldığını söyledi.
Bu arada, üretimin artması tarlada çalışan işçinin de yüzünü güldürdü. Patates tarlasında çalışan ve 2 çocuk okutan Asiye Can (37), Çorum'da çiftçiliğin ilgi görmesinden memnun kaldığını belirterek, kocasının hasta olduğunu ve okuyan 2 çocuğu bulunduğunu belirtti. Can, tarlada patates sökerek hem hasta kocasına baktığını hem 2 çocuğunu okuttuğunu kaydetti. Gündelik kazançlarının 25 TL olduğunu söyleyen Asiye Can, Çorum'un alternatif il olarak seçilmesinden memnun kaldığını dile getirdi.
Çorum Valisi Nurullah Çakır'ın proje üretin bizde devlet olarak elimizden geleni yapalım çağrıları karşılık buldu. Adı leblebi ile duyulan Çorum yaptığı proje ve yeni üretim alanları ile de adı duyulmaya başladı. Çiftçilerin, Hitit Üniversitesi'nden yardım alması ve hayata geçirilen projelerde Çorum Valiliği'nin bizzat ilgilenmesi üretim seviyesini artırırken, göçlerde geri dönüşler başladı. Bu köylerden Deller Köyü Muhtarı İdris Dağlamaz, üreticiliğin rağbet görmesinin şehirlerden köylere göçü başlattığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz