Çorum'da yeni anayasa sürecinde imkanlar ve riskler masaya yatırıldı

Memur-Sen Konfederasyonu Çorum İl Temsilciliği tarafından 'Yeni anayasa sürecinde imkanlar ve riskler' konulu konferans düzenlendi....

Memur-Sen Konfederasyonu Çorum İl Temsilciliği tarafından 'Yeni anayasa sürecinde imkanlar ve riskler' konulu konferans düzenlendi. Anitta Otel'de düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can katıldı.
Programın açılış konuşmasını Memur-Sen Çorum İl Temsilcisi Mustafa Başbekleyen, 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye'nin çok önemli bir eşik atladığını söyledi. Referandum sürecinde 'yetmez ama evet' dediklerine değinen Başbekleyen, "Yapılan referandumun yeni bir anayasa sürecinin önünü açacağına inandık. Bu aşamadan sonra artık sorumlular ve yetkililer gerekli çalışmayı yapmalı ve yeni anayasa çalışmalarını başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere toplumun her kesiminin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak anayasa çalışmalarına hız vermelidirler. Anayasa çalışmalarının akamete uğramasını, ertelenmesini ve yavaşlamasını asla istemiyoruz. Bu tarihi bir fırsattır ve bugün bu yeni anayasa yapılmazsa inanıyoruz ki bundan sonra asla yapılamayacaktır." diye konuştu.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can ise yeni anayasa surecinin diyaloğa açık bir süreç olduğunu belirtti. Kişilerin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasının temel sorun olduğuna değinen Can, Dersim tartışmalarının da yeni anayasa sürecinin bir adı olduğunu aktardı. Can, şunları kaydetti: "Bir ülkede toplum nasıl yaşamak istiyorsa o şekilde bir özgürlük biçimi çıkar. Eğer o ülkede toplum nasıl yaşanılacağına karar vermiyorsa o zaman bir anayasa metni ortaya çıkar. Bu da o toplumun özgürlüğü değildir. Bir anayasaya çok sayıda özgürlük maddesi yerleştirmekle özgürlük olmaz. Türkiye anayasasını tartışırken özgürlüklere sahici, dikkatli bir gözle bakmalı. Fransa'da bir kanun geçti, biz burada kıyametleri koparıyoruz. Bu da bir anayasa meselesidir. Çünkü bunun ittihatçılığını, 6-7 Eylül'ü, KCK'yı tartışacağız. Alevi yurttaşlarımızın sorunlarını, inanç özgürlüğünü tartışacağız. İşte bunların hepsi anayasadır. Anayasayı kimin yaptığı, hangi amaçla yaptığı sorularının cevaplarını aramalıyız.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz