Çorumlu Sanayici 'Tam Buğday Unu Makinesi' Üretti

Çorum’da makine üretimi yapan Yasin Özkan 'Tam Buğday Unu Makinesi' üretti. İnsan sağlığı üzerinde önemli...

Çorum’da makine üretimi yapan Yasin Özkan 'Tam Buğday Unu Makinesi' üretti. İnsan sağlığı üzerinde önemli etkileri olan tam buğday ununu, kepekli buğday ununu çevirecek olan bu makine öğütme sırasında organik maddelerin inorganik madde haline gelmesini engelleyecek ve undaki kül oranının insan sağlığını etkilemeyecek düzeyde kalmasını sağlayacak.

Yasin Özkan, 'Crabcut' adını verdiği makinenin dünyada ilk olduğunu söyledi. 'Tam Buğday Unu Makinesi' olarak patentini aldıklarına değinen Özkan, üretimin başladığını ve Türkiye’nin önde gelen un fabrikalarından Hatap Un Fabrikası'na bir adet satış yapıldığını aktardı.

Reklam
Reklam

Taş değirmenlerinin yıllardır buğday unu için tartışılmaz bir şekilde kullanıldığını söyleyen Özkan, ürettikleri makine hakkında şu bilgileri verdi: "Taş değirmenler buğdayın kabuk kısmı olan kepeği tam olarak öğütüp mikronize yapıya getiremez ve bunun sonucunda eleme ihtiyacı doğar ki, bu da fazladan maliyet ve enerji sarfiyatını beraberinde getirir. Ayrıca taş değirmenler sürtünme esaslı çalışmasından dolayı unu yakar, kül oranı yükselir ve unun rengi esmerleşir, yani halk arasında esmer ekmek ismiyle bilinen tam buğday ekmeğinin esmer olmasının sebebi taş değirmenin unu yakmasından kaynaklanır. Özmaksan tarafından geliştirilen Crabcut serisi tam buğday unu makinesinde öğütülen buğday içinden hiç kepeği alınmamasına rağmen, içinden yüzde 5 oranında kepeği alınmış taş değirmen ununa göre daha beyazdır. Bunun sebebi tam buğday unu makinesinin unu yakmamasından kaynaklanır. Bununla beraber taş değirmenlerde randıman yani giren ürün/çıkan ürün oranı yüzde 90 veya 95 seviyelerindeyken 'Tam Buğday Unu Makinesi' bunu verim gücü olarak yüzde 100 garantilemektedir."

Reklam
Reklam

Makinenin bir diğer özelliğinin ise buğday tanesinin tüm bileşenlerinin tek seferde elek makinesi kullanılmadan mikronize hale getirilmesi olduğunu dile getiren Özkan, bir buğday tanesi içerisinde ortalama yüzde 80 un, yüzde 18 kepek ve yüzde 2 oranında da rüşeym olduğunu kaydetti. Ancak kepek ve rüşeymin çok az oranda kullanıldığını, aksine insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Özkan şunları kaydetti: "Kepek, önemli antioksidanlar ve B vitamini içerir; kansızlık, kabızlık, hazımsızlık, öksürük, boğaz iltihaplanması ve sindirim problemlerine şifadır. Özellikle kepek sindirim sistemine sağladığı önemli faydalardan dolayı uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Rüşeym ise buğdayın çimlenme yeteneğine sahip olan embriyosudur. Buğday içerisinde çok az bulunan rüşeymin insan sağlığına faydaları gerçektir. Örneğin rüşeym içerisindeki E vitamini ile yaşlılığı geciktirir, koroner kalp hastalıkları riskini azaltır, katarakt oluşumunu geciktirir, cilt kırışıklarını önler. Şimdi bilimin insanoğluna kazandırdığı bu bilgiler ışığında biz firma olarak bu makineye işte bütün bunlar için ihtiyaç duyduk. Tüm insanlığın artık hem doyup hem sindirimini kolaylaştırıp hem de gerekli vitaminleri alması için, bunların hepsini kapsayan bir ekmeğe yani bir una, yani bu un üretimi için bir makineye ihtiyaç vardı ki, ekip arkadaşlarımla birlikte insanlığın hizmetine böyle bir makineyi kazandırmayı istedik."

Reklam
Reklam

Çalışmaların 8 aydan fazla sürdüğüne değinen Özkan, büyük firmalarla görüşmeler yaptıklarını, ancak merdiven altı üretimlerden dolayı temkinli davrandıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: