Coşkun: 'Evde kuma var kuma!..'

SAMSUN (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Bizden önce IMF ile nikah kıyılmış. Evde kuma var, kuma. Bizim bildiğimiz 7 Kocalı Hürmüz vardı, bize geldi 9 kocalı olmuş" dedi.

Büyük Samsun Oteli'nde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2004-2005 yılında yüksek düzeyde vergi ödeyen ve ihracat yapan üyelere plaket ve berat verilmesi törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte katılan Bakan Ali Coşkun, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin genel durumuna değinerek uyarılarda bulundu.

Reklam
Reklam

Coşkun, "Hep şuan ki durum söyleniyor ama geçmişi unutmamak lazım. O zamanlar peşlerine takıldığımız, bizim de alkışladığımız bir çok siyasi kadrolar büyük yanlışlıklar yaptılar. O kapalı ve yarı kapalı ekonomide karşılıksız para bastılar. Bu, gelecek nesillerin rızkını gasp etmekti. Ama alkışladık onları. Sonra borçlandılar, Türkiye'yi iflas etmiş duruma soktular. Güveni sarstılar. Toplanan bütün vergiler borç faizlerini karşılayamıyordu. Ekonomi çift rakamlara çıktı, gecelik faizler 7 binleri gördü. Yine alkışladık. Yanlış yapanları alkışlamayalım, bağrımıza basmayalım, doğrudan yana olalım ve hesap soralım. Eğer aldıkları borçları cari harcamalara götürmeselerdi, üretken alanları yatırsalardı, bu üretken alanlar borçları öder, krizlere gitmezdi. Köylümüzün oyunu almak için '3 mü 5'te benden' dediler. Tütünü aldık yaktık, fındığı yağlara yolladık, şekeri imha ettik, çayı döktük, pancara yüzde 80 zam yaptılar. Bu günler geride kaldı, yanlış yapmamız lazım. Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 180 milyar dolardan 420 milyar dolara çıktı. 2 bin 280 dolar olan milli gelir, 5 bin 500 doları geçti. Bu yanlışlıklar olmasaydı, Türkiye'nin boynu bükük olmazdı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Siyasi istikrar sağlanırsa, özel sektör dinamikliği sağlar" diye devan eden Coşkun, "Yolsuzluğu, hırsızlığı önleyenim. Faiz, döviz ve borsa üçgeninde çırpınan, güvenin kaybolduğu bir ortamda siyasi istikrarı sağlayarak, sosyal başarı sağlanarak, özel sektör öncülüğünde ekonomik model, yatırım, üretim, ihracat seferberliğine dönmüştür. Özel sektöre minnettarız. Kar önemli. Bir ülkenin ekonomisi kar etmiyorsa o ülke çöker. Kazanç olacak. Türkiye'de kazanç, servet düşmanlığı yaptılar. Ta tek partili dönemden gelen devlet zihniyeti, hantal bir devlet yapısı getirdi. O günler bitti. Kaybetmemiz gereken kazanımlar var. Siyasi istikrar bozulursa sosyal barış da bozulur. Ülkede teşvik uygulaması getirildi. Biz 'bölgesel, sektör bazında teşvik getirelim' dedik, kabul ettiremedik. Bizden önce IMF ile nikah kıyılmış. Evde kuma var kuma. Bizim bildiğimiz 7 Kocalı Hürmüz vardı, bize geldi 9 kocalı olmuş. Dolayısıyla devlette devamlılık vardır. Onları da ürkütmememiz lazım. 24 milyar dolar borç, 9 milyar dolara indi. 2008 yılında biraz daha rahatlayacağız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam