Coşkuner: İşadamlarımız, GETS Anlaşması'ndan Yararlanmalı

Karadeniz ve Kafkasya İşadamları Birliği Kurucusu Samsunlu İşadamı Mehmet Ali Coşkuner, GETS anlaşması kapsamında Gürcistan'dan...

Karadeniz ve Kafkasya İşadamları Birliği Kurucusu Samsunlu İşadamı Mehmet Ali Coşkuner, GETS anlaşması kapsamında Gürcistan'dan Avrupa'ya ihraç edilebilecek ürün tarifeleri ile ilgili yaptıkları çalışmaları açıkladı. Coşkuner, anlaşmaya göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Gürcistan menşeli ürünlerde ithalattaki ve ihracattaki tüm gümrük vergilerini ve eş etkili vergilerin kaldırıldığını söyledi.

Türkiye ile Gürcistan arasında 21 Kasım 2007’de serbest ticaret anlaşması imzalandığını hatırlatan İşadamı Mehmet Ali Coşkuner, 1 Kasım 2008’de yürürlüğe giren anlaşmanın özellikle Karadeniz bölgesi illerini ilgilendirdiğini kaydetti. Anlaşmanın EFTA ülkeleri ile Gürcistan dışında 11 ülke ile de imzalandığına dikkat çeken Coşkuner, Türk iş adamlarının bu anlaşmanın fırsatlarından yararlanması gerektiğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Serbest ticaret anlaşması GETS’in, İsrail, Makedonya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, Tunus, Suriye, Mısır ve Arnavutluk'u kapsadığını anlatan Coşkuner, "Anlaşmaya göre, Türkiye Cumhuriyeti ve Gürcistan menşeli ürünlerde ithalattaki ve ihracattaki tüm gümrük vergilerini ve eş etkili vergiler kaldırılmıştır. Hiçbir yeni gümrük vergisi veya eş etkili vergi konulmayacaktır. Ayrıca, ihracat ve ithalattaki kota, ithalat yasağı gibi tüm miktar kısıtlamaları ve eş etkili önlemler kaldırılmış ve yenileri de konulmamıştır. Bu önlemler sanayi ürünlerinin tamamına uygulanmaktadır. Tarım ürünlerinin ise bir kısmında gümrük vergileri kaldırılmış, bir kısmında ise indirimler yapılmıştır. Ancak, anlaşma tarım ürünlerinin tamamında dış ticaret kısıtlamalarını kaldırmamaktadır. Tarım ürünleri ile ilgili anlaşma eki olarak listeler hazırlanmış ve protokoller imzalanmıştır. Bu kapsamda ekteki listede 2012 yılı için Gürcistan üzerinden Avrupa'ya gönderilecek ürünlerin listesi yer almaktadır." bilgilerini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: