Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 1994 yılında Hakkari'de çıkan çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü üyesi Evin Abi'nin ailesini

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 1994 yılında Hakkari'de çıkan çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü üyesi Evin Abi'nin ailesini ziyaret etti.

Hakkari'deki iki günlük temaslarının ardından Van'a gelen Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, kentte görüşmelere başladı.

Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Abdurrahman Kurt, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker, Ayhan Ogan ve Mahmut Arslan, sabah saatlerinde, 1994 yılında Hakkari'de çıkan çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü PKK üyesi Evin Abi'nin Hacıbekir Mahallesi'nde yaşayan ailesini ziyaret etti.

Reklam
Reklam

Baba Ferzende Abi, bir kızının halen dağda olduğunu, bir kızının da çatışmada öldürüldüğünü belirterek, heyetin önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

Heyetin barış konusunda başarılı olması durumunda adlarını altın harflerle tarihe yazdıracağını belirten Abi, ülkede 30 yıldır yaşanan süreçte 12 kez tutuklandığını, 15 yıl cezaevinde tutuklu kaldığını kaydetti.

Abi, ülkede bundan böyle savaş ve ölümlerin olmayacağına inanmak istediğini bildirerek, "Biz köylerimizden zorla çıkarıldık. Büyük acılar çektik. Acıyı ancak yaşayanlar anlayabilir. Biz çocuklarımızı kaybettik ama başkaları kaybetmesin. Kaybettiğimiz çocuklarımız barışa vesile olsun" dedi.

Bu süreçte somut adımların atılması gerektiğine işaret eden Abi, şöyle devam etti:

"Anayasal güvence altına alınmayan bir çalışmanın Kürtler tarafından bir karşılığı olmayacaktır. Bu nedenle söylemlerden ziyade somut adımların atılması gerekiyor. Biz süreci destekliyoruz. Çocuklarımız bir amaç uğruna dağa çıktı. Acıyı yaşamayan barışı yüreğinde hissedemez."

Reklam
Reklam

Heyet başkanı Can Paker de yıllardır verilen mücadelenin bir karşılığının olması gerektiğine dikkati çekerek, çatışmalı süreçte her iki tarafın da şehit verdiğini ve binlerce insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Ülkede Kürtler kadar başka insanların da yaşadığı sorunlar olduğunu anlatan Paker, "Türkiye'de insan hakları sorunu var. Kürt meselesinin de temelinde bu sorun var. İnsan hakları konusundaki eksiklikleri gidermemiz gerekir" diye konuştu.

Heyet üyesi Abdurrahman Kurt ise Kürtlerin talep ettiği hiçbir şeyin Türklerden bir şey eksiltmeyeceğinin altını çizerek, Kürtlerin, Allah tarafından kendilerine verilen doğal haklarını elde etmek istediğini belirtti.

Türkiye'de yaşanan demokratikleşme süreciyle 1990'lı yılların geride kaldığını anlatan Kurt, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kürtlerin tüm isteklerinin demokratik ortamlarda tartışıldığı yeni bir döneme girildi. Öcalan nevruzdaki mesajında artık silahların zamanının dolduğunu ve demokratik siyaset döneminin başladığını ifade etti. Bundan sonra Kürtlerin tüm talepleri daha demokratik ortamda dile getirilecek. Önemli bir süreç yaşıyoruz. Artık her şey konuşuluyor ve çözümü konusunda da adımlar atılıyor."

Reklam
Reklam

Ziyaretin ardından evden ayrılan heyet üyelerine, Aklime Abi adlı kadın da Kürtçe, "Allah bu ateşe bir su serpsin. Barış, kardeşlik olsun. Biz barış istiyoruz. Allah size yardım etsin" diye seslendi.

Muhabir: Cemal Aşan / Levent Harman

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: