Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, Diyarbakır'da eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, Diyarbakır'da eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davayı izleyecek.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'ndan (TESEV) yapılan açıklamada, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ve TESEV Demokratikleşme Programı kapsamında yarın eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davanın izleneceği, davanın Türkiye'nin faili meçhulleriyle yüzleşmesi bakımından çok büyük bir öneme sahip olduğu bildirildi.

Reklam
Reklam

Barış süreci ile 1990'lı yılların faili meçhul cinayetlerinin aydınlatılmasının ümit edildiği kaydedilen açıklamada, bu davanın, tutuklu sanıkların yargılandığı faili meçhullerle ilgili tek dava olduğu, bu nedenle barış süreci için büyük anlam ifade ettiği vurgulandı.

Davanın aydınlatılması ile sayıları binleri bulan faili meçhul cinayetlerin gömülü olduğu karanlığa bir ucundan ışık tutulmuş olacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Temizöz davası geçmişle yüzleşme bakımından son derece önemli olmakla beraber büyük bir kısmı 1990'lı yılların ilk yarısında meydana gelen faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar ve zorla kaybetme olaylarına ilişkin zaman aşımının sonuna yaklaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle adli makamların elini çabuk tutması gerekmektedir.

Duruşmayı Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu'ndan Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem, Lami Özgen, Ahmet Faruk Ünsal ve raportör Murat Çiçek ile Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Grubu'ndan Vahap Coşkun da izleyecek. Duruşmanın öğle arasında açıklama yapılacak."

Reklam
Reklam

Grup Genel Sekreteri Mehmet Emin Ekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın duruşmayı izledikten sonra grubun diğer üyeleri Erdem, Özgen ve Ünsal ile Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde seçilmiş belediye başkanları ve milletvekilleri ile de görüşeceklerini söyledi.

Muhabir: Nurten Aslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: