Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Çatışmazlık süreciyle yatırımların hızlanacağını, istihdamın

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Çatışmazlık süreciyle yatırımların hızlanacağını, istihdamın artacağını ve bölgede yaşayan insanların başka bölgelere göç etmeden kendi topraklarında kalarak istihdamın ciddi şekilde artacağını umut ediyoruz, bunun işaretlerini görüyoruz" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede silahların susmasıyla turizmin canlandığını belirterek, bu durumun yatırım için insanları heyecanlandırdığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çözüm süreciyle Ağrı Dağı'na turistlerin gelmeye başladığına dikkati çeken Arslan, "Uzun süredir yasaklanmıştı, kimse çıkamıyordu. İnsanlar kendi köylerinin yaylalarına çıkmaya başladı. İşverenler bölgeye yatırım yapmak için sıraya girmiş durumda" dedi.

Arslan, çatışmanın olmadığı 4-5 aylık dönemde bölgede yatırım yapmak isteyenlerin sayısının 10 kat arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yatırımlar geliyor, bölgenin altyapı sorunları çözülecek. Barajlar, yollar yapılıyor. Bölgeye yatırımın önünde en büyük engel çatışmaydı. Çatışmazlık süreciyle yatırımların hızlanacağını, istihdamın artacağını ve bölgede yaşayan insanların başka bölgelere göç etmeden kendi topraklarında kalarak istihdamın ciddi şekilde artacağını umut ediyoruz, bunun işaretlerini görüyoruz. Turizm pek çok başka alanı tetikleyecek. Bölgenin ciddi potansiyeli var yani Van'ın, Hakkari'nin bütün bu bölgenin..."

-"İstihdamın artması sendikalaşmanın önünü açacak"-

Türkiye'nin turist kapasitesinin 150 milyon olduğunu ancak bu rakamın 32 milyon olduğunu anlatan Arslan, rakamları artırmak için fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Arslan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"İşsizlik, kayıt dışılık bölgede ciddi problem. Yatırım olmayınca istihdam da olmuyor. Bölgeye gelecek yatırımlar istihdamı da artıracak. İstihdamın artması aslında kayıt dışılığı ciddi şekilde önleyecek ve sendikalaşmanın önünü açacak. Biz bu noktada da açıkçası umutluyuz. Bölgeye gelecek yatırımlar hem istihdamı hem de sendikal dünyayı geliştirecek. Barış süreci uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarında da Türkiye'nin notunun yükselmesini sağladı. Not yükselmesi Türkiye'ye yabancı sermaye girişini sağlıyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: