"Çözüm Süreci Toplantısı"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin son 200 yıllık tarihinde seçilmiş siyasilere hangi sınırlar içinde davranacakları, Anayasa dışında hangi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin son 200 yıllık tarihinde seçilmiş siyasilere hangi sınırlar içinde davranacakları, Anayasa dışında hangi gizli kanunlara ve kodlara tabi olacakları şeklinde çizgi çekilmeye çalışıldığını belirterek, "200 yıllık tarih boyunca, bütün Türkiye cumhuriyetleri içinde bir tek bizim hükümetimiz karşı durarak bu sistemi ters düz etti" dedi.

Çelik, Adapazarı Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen "Çözüm Süreci Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, hükümet olarak 10 yıl boyunca ancak 100 yılda alınabilecek mesafeyi katettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Çelik, 10 yıldır yürüdükleri yola "sessiz devrim" ismi verildiğine dikkati çekerek, 27 Nisan'ın Anadolu'da gerçekleştirilen "sessiz devrim"in önemli safhalarından birinin yıl dönümü olduğunu kaydetti.

Çelik, şöyle devam etti:

"27 Nisan gecesi askeri bürokrasi adına hükümete uyarı mahiyeti taşıyan, belli konulara dikkat çeken bir bildiri yayımlandı. Bunun özü neydi-Hükümetin yaptığı faaliyetler yüzünden geçmişte eski Türkiye'de kalmış alışkanlıkları çerçevesinde ortaya çıkmış bir uyarı bildirisi. Bu ne anlama geliyor- Normal bir demokratik ülkede, sağlıklı bir ülkede, sağlıklı bir rejimde ve sistemde, hiçbir şekilde olmayacak, hiçbir şekilde gündeme alınmaması gereken bir mekanizma... Yani askeri bürokrasi tutuyor, sivil seçilmiş hükümeti, sivil siyaseti belli konularda uyarıyor.

Son 200 yıllık tarihimizde askeri ya da sivil bürokraside seçilmiş siyasilere hangi sınırlar içinde davranacakları, Anayasa'nın dışında hangi gizli kanunlara, kodlara tabi olacakları şeklinde bir sürü çizgi çekilmeye çalışıldı. 200 yıllık tarih boyunca, bütün Türkiye cumhuriyetleri içinde bir tek bizim hükümetimiz karşı durarak bu sistemi ters düz etti."

Reklam
Reklam

-Kapatma davası-

"Bugün bize normal gelen şeyler 3-5 sene evvel hayal bile edilemiyordu" diyen Çelik, siyasi kadroların cesaretinin önemli olduğunu vurguladı.

Hiç kimsenin elinin tek başına Somali'deki çocuğun karnını doyurmaya, Bosna Hersek'teki kardeşinin daha barış dolu gelecekte yaşamasına destek için uzanamayacağına işaret eden Çelik, herkesin birleşmesi halinde güçlü bir irade oluşacağını anlattı.

Her milleti güçlü bir devlet yapan, geçmişten bugüne birtakım ortak değerler bulunduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Güçlü bir siyasi rejim, güçlü bir ordu, güçlü bir istihbarat, güçlü bir ekonominiz ve etkili bir dış politikanız olması gerek. Tarih boyunca bir sürü devlet gelmiş, geçmiş. Biz bir de başka bir ölçü koyuyoruz ortaya. Güçlü devletin olmasının ötesinde, kalıcı devlet, tarihe damga vuran millet ve devlet olmak için ne gerekiyor- Bir millet, devlet, önüne çıkan tarihin çeşitli aşamaları içindeki sorunları, kendi halkının iradesiyle kapasitesini büyüterek aşabiliyorsa, onlar tarih içerisinde kalıcı oluyorlar.

Reklam
Reklam

Bugün AK Parti 10 yıllık dönem boyunca nasıl bir performans sergiledi- Türkiye'nin içinde bir yandan ekonomik yolsuzluklarla uğraştı, ekonomisini düzeltmeye çalıştı. Bir yandan Türkiye içinde çöreklenmiş darbeci çete ve çeşitli oligarşik gruplarla mücadele etti ama tüm bunları yaparken demokrasinin ve ekonominin çıtasını yükseltti."

AK Parti'nin kapatma davasıyla karşı karşıya kaldığını anımsatan Çelik, davanın daha çok çalışmaları konusunda sonuç elde etmelerini sağladığını dile getirdi.

Türkiye'nin yıllara yayılmış, bir tarafında siyasi, bir tarafında sosyal, bir tarafında ekonomik sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Bunun bir de terör boyutu var. Biz sorunun siyasi, sosyal, ekonomik boyutunu nasıl aşıyoruz- Türkiye'deki demokrasinin standartlarının yükseltilmesiyle aşıyoruz. Bu ülkede devlet içinde örgütlenmiş, çöreklenmiş çetelerin kendi kendilerine ürettikleri, milletten kopmuş ideoloji yüzünden hemen hemen herkes acı çekti. İnançlı insanlar okul kapılarından çevrildi, eğitimleri yarım kaldı.

Reklam
Reklam

Solcu insanlar, 'liberalim, milliyetçiyim' diyen insanlar darbeciler tarafından çeşitli şekillerde mağdur edildi. Bu ülkede insanlar annelerinden öğrendiği dili konuşamadı, dilleri ve kimlikleri yasaklandı."

(Sürecek)

Muhabir: Belgin Yakışan - Çağrı Turgut - Salih Eren

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: