“çözüm Sürecinde Suriye Sempozyumu”

Malatya merkezli Uluslararası Araştırmalar ve Stratejik Çalışmalar Kuruluşu (ULUAS) ve Mardin merkezli Uluslararası Stratejik...

Malatya merkezli Uluslararası Araştırmalar ve Stratejik Çalışmalar Kuruluşu (ULUAS) ve Mardin merkezli Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmaları Derneği (USTAD) Malatya Öğretmen Evi’nde düzenlediği sempozyumda Suriye’deki durum ele alındı. Sempozyumda, Suriye’de olayların başlamasına neden olan etkenlerden, mevcut duruma ve geleceğine yönelik detaylı bilgiler paylaşıldı.

Açış konuşmasını yapan USTAD Başkanı Ahmet Akgül, "İnşallah biz Suriye’deki bu kriz ve kaosun aşılması için bölge insanı olarak elimizden geleni yapmaktayız. Umuyoruz ki bu sempozyum da bu sürece destek olması açısından hayırlara vesile olur’’ dedi.

Reklam
Reklam

Kürtçe, Arapça ve Türkçe olmak üzere üç dilde gerçekleşitirlen Sempozyumda konuşan Doç.Dr.Abdulkadir Baharçiçek sürecin başlamasına neden olan etkenleri ve bunların Suriye’ye yansımalarını dile getirdi.

Suriye’nin önemli isimlerinden Halid İbrahim, bu meselenin çok derinleştiğini ve büyük güçlerin bir mücadele oyunu alanına geldiğini söyledi.

Yine Suriye’nin önemli isimlerinde Suriye İslam Alimleri Birliği Üyesi Hasan Halid, Suriye içerisindeki savaşın başlamasında başlangıçta dış güçlerin etkisinin olmadığını ancak çatışma ve kaosun derinleştiği dönemlerde ABD, Rusya, İran, Çin gibi ülkelerin tamamen kendi çıkarlarına yönelik iki taraflı girişimlerde bulunulduğunu, bildirdi. Akgül, Arap Birliği üyesi ülkelerin de sadece insanların açlıktan ölmemesi için sınırlı sayıda gıda takviyesinin dışında özgürleşme ve demokratikleşme sürecinde herhangi bir desteğin gelmediğini ve de özellikle İsrail’in Arap Baharı sürecinde bölgede tamamen kaos çıkarmaya yönelik bir politika güttüğünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformu Başkanı Mehmet Timurağaoğlu ise, halk isyanının ve Esed güçlerinin yoğun bombardıman ve katliamlarından dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin diğer ülkeler ve de özellikle Türkiye’deki içler acısı durumuna değindi. Ayrıca Türkiye’de, mültecileri kabul eden diğer ülkelerden daha çok ensar-muhacir anlayışı olduğunu vurgulayarak Mardin’de bulunan Suriyelilerin binlercesi, Mardin halkının evinde daha refah ve huzurla kaldığını belirtti.

Timurağaoğlu, platform olarak Mardin’de bulunan binlerce insana eğitim, sağlık ve gıda yardımında bulunulduğu, öğrencilerin eğitiminin devam ettirildiği, kardeş aile sistemi oluşturulduğu bildirdi.

Arapça ve Kürtçe dillerini ise ilahiyatçı-yazar Mehmet Ali Özgüç tercüme etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: