Çözüm Sürecinin Ardından 'berivan'lar Dağlara Çıkmaya Başladı

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde çözüm sürecinin ardından 'Berivan' adı verilen, doğada gece gündüz...

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde çözüm sürecinin ardından 'Berivan' adı verilen, doğada gece gündüz olmak üzere aylarca çadırlarda kalıp yaylada hayvanlara bakma dönemi başladı.

Namaz ve Herekol Dağları arasında otlattıkları keçilerin sütünden ve işledikleri toprakların tarımından yararlanan 'Berivan'lar gece gündüz dağlarda yaşıyor. Çoğu vatandaşın uğrak piknik yeri olan Namaz ve Herekol Dağları 'Berivan'ların da mekanı oldu. Elde ettikleri sütleri peynir ve yoğurt yapan 'Berivan'lar, gece gündüz yaylada kalarak keçilerini sağıyor. Barış süreciyle birlikte huzur bulduklarını ifade eden vatandaşlar, dağlarda çatışmalar olmadığı için artık hayvancılık ve tarımın gittikçe yaygınlaşacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Yaylada çadır kurup süt üreten Meryem Çakan adlı vatandaş, "Burada hayvanlarımıza bakmaya gelmişiz. Çadır kurduk. 100 tane keçimiz var. Peynir yapıyoruz, yoğurt yapıyoruz görüyorsunuz süt var. Sonra boşaltıyoruz büyük tencerelere mayalıyoruz. Mayaladıktan sonrada peynir yapıyoruz. Poşetlere koyuyoruz, iyice sıkıyoruz sonra peynir elde ediyoruz" dedi. 2 aydır dağlarda olduğunu belirten Çakan, "2-3 ay daha kalacağız. Sonbahara kadar. Burada hem bahçemize bakıyoruz hem de hayvanlarımıza bakıyoruz" diye konuştu.

Yaylada kalan vatandaşlardan Fettah Özcan ise ne yapacaklarını bilmedikleri için Berivan hayatını yaşadığını söyledi. Özcan Kürtçe konuşarak, "Ne iş yapacağımızı bilmiyoruz, biz de bu işi yapıyoruz. Yaşamımız böyle. Burada hayvanlarımızı otlatıyoruz, hayvanlara bakıyoruz. Gece gündüz buralardayız. Kirleniyoruz, sakallarımız geliyor. Ne yapabiliriz ki başka. Peynir yapıyoruz, süt içiyoruz, yoğurt yiyoruz, fazla çıkarsa satıyoruz. Bazen de sizin gibi misafirler geldiğinde onlara ayran veriyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Daha aylarca yaylada kalacaklarını kaydeden 'Berivan'lar oluşan barış ve huzur ortamından çok mutlu olduklarını ve barış sürecinin arkasında olduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz