Çözüm Sürecinin İkinci Adımı Şırnaklılar Tarafından İlgiyle Karşılandı

Barış süreci kapsamında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın açıkladığı 'Hayal Paket', Şırnaklılar tarafından ilgiyle karşılandı.Konuyla ilgili...

Barış süreci kapsamında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın açıkladığı 'Hayal Paket', Şırnaklılar tarafından ilgiyle karşılandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şırnak Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Cihan Birlik, 'Hayal Paket'te bulunan 18 yaşındaki gençlere seçme ve seçilme hakkının verilmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılıp, her türlü etnik ayrımcılığa son verecek hükümlerin de bulunduğunu belirten Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan ise, bu tür çalışmaların kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Eskiden başörtülü gençlerin üniversiteye bile gidemediğini kaydeden Atan, örtülü kadınların her alana girmeleri gerektiğini kaydetti. Dernek olarak gençleri çok önemsediklerini aktaran Atan, "Gerçekten artık gençlerimizin de mecliste yer almasını istiyoruz. Belediyelerde yer almalarını istiyoruz. Bunun için de çok teşekkür ediyoruz. Çünkü baktığınız zaman hakikaten ben Şırnak adına değerlendirme yaptığım zaman biliyorsunuz ilimiz Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan ildir. Umut ediyoruz ki ileride mecliste genç kardeşlerimizi görebiliriz. Bu çalışmayı başlatan Başbakanımıza, büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mesut Caner ise, Kürtçe'de tercümanlık konusunda Şırnak’ın büyük bir ihtiyacının olduğunu ifade etti. Caner, "30 yaş üstü insanların çoğu Türkçe'yi tam olarak bilmedikleri için, acilen kamu kurum ve kuruluşlarında Kürtçe'yi çok iyi bilen, Kürtçe'yi çok iyi konuşan bütün lehçeleri anlayabilecek tercümanlara ihtiyaç var. Ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda talebimiz vardır. İnşallah bu talepler yerine getirilecektir. Atalay’ın açıklamaları bu konuda bize umut veriyor. İnşallah hayali paket olarak adlandırılan paket bir an önce gerçekleşir. Doğu ve Güneydoğu huzura, refaha, barışa ondan sonra güzelliklere kavuşur" diye konuştu.

Doğu bölgesinde çoğu vatandaşın Türkçe bilmediğini ifade eden Civan Kadırhan ise, "Mesela biz bu doğu bölgesinde tüm halk Türkçe biliyor diye bir şey söyleyemeyiz. Türkçe bilen var, bilmeyen var. Mesela 60 yaşındaki adam gidip bir kimliğini çıkarmak ister nüfus dairesinde. Adam Türkçe bilmiyordur. Hani orada Kürtçe bilen bir memurun bulunması bence güzel bir durum olur" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Cemevlerinde elektrik ve su gibi ihtiyaçları için ‘Kamu Yararına Dernek’ kurulması konusunda açıklamalarda bulunan Gökhan Kadırhan da, "Bence camilerde olduğu gibi cemevlerinde de böyle bir derneğin olması güzel. Aleviler daha çok azınlıkta oldukları için sıkıntıları daha fazla onlar görür. Böyle bir derneğin kurulması dinlerine daha çok bağlı olmaları, daha çok serbestlikle gidip gelmeleri iyi bir yol olur" ifadelerini kullandı.

Yer isimlerinin değişiklikleri konusunda İçişleri Bakanlığı'nın talepleri dikkate alınacak olmasının vatandaşları sevindirdiğini dile getiren Ferhan Tatar, "Bence güzel, çünkü atalarımızla dedelerimizle isimleri hep böyle andık. Eski isimlerin verilmesi bence uygun diye düşünüyorum" dedi.

Başörtülü vatandaşların kamu kuruluşlarında çalışabilmeleri gerektiğini anlatan Ayşegül Acar ise, "Başörtüsünün olması tabiki çok güzel bir şey. Çeşitli kurumlarda çalışabilecek bayanlar için özellikle kapalı olmaları sorun olacaksa bu çok güzel bir şey onlar için" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: