Çözümsüzlük iki tarafın da aleyhine

ANKARA (İHA) - Yunanistan İlerici Sol Parti Başkanı Nikos Konstantopoulos, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı parti genel merkezinde ziyaret etti.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile basının karışısına çıkan Konstantopoulos, Kopenhag Zirvesi'nin ardından Yunanistan - Türkiye ilişkilerini görüşmek üzere AK Parti Genel Merkezi'ne geldiğini söyledi. Kopenhag Zirvesi sonrası yeni bir tablonun oluştuğuna dikkat çeken Konstantopoulos, Türkiye-Yunanistan ve Kıbrıs'ı yakından ilgilendirecek yeni gelişmelerin ortasında olduklarını söyledi. Kopenhag'da yaratılan dinamiğin Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin hızlandırılması için kullanılmasından yana olduklarını belirten Konstantopoulos, "Bu dinamiğin Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi, iş birliğinin geliştirimesi ve Kıbrısın politik probleminin çözümlenmesinden yanayız" dedi.

Reklam
Reklam

Yunanistan ve Yunanistan halkının Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesini desteklediğin söyleyen Konstantopoulos, "Biz Yunanistan'ın Avrupa Birliği dönem başkanı olduğu sürede Türkiye'yi Avrupa'ya daha yakınlaştırıcı çalışmalar yapmasını istiyoruz" dedi.

Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini hızlandıracağını ve Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne daha da yakınlaştıracağını kaydeden Konstantopoulos, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin engellerin ise hem Türkiye, hem Yunanistan hem de Kıbrıs halkının aleyhinedir. 'Kopenhag'daki dinamiğin hem Kıbrıs, hem Türkiye, hem de yunanistan halkının çıkarları için kullanılmalıdır' diyen Konstantopouls, "Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan halkları gerilimlerin, düşmanlıkların sponsorluğunu yapacağına, tam tersine dostluğun, barışın sponsorluğun yapmaları gerekiyor" dedi. AK Parti lideri Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren Konstantopouls, "Partimiz gerek yunan gerek Avrupa Parlementosunda iki ülke arasında barışın karışılıklı güvenini hakim olması için çaba gösteriyor ve sorunların çözümlenmesi ve sürümcemede kalmaması için çaba gösteriyor. Bizim bu dönemde Ankara'ya ziyaretimizin bu amaca yönelik omasını da istiyoruz" diye konuştu. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Konstantopouls, bir gazetecinin Kıbrıs konusunda Türkiye'nin nasıl bir yöntem izlemesi gerektiği ve AK Parti'nin sorunların çözülmesi için nasıl bir yol izlemesi gerektiği yönündeki bir soruya, "28 Şubat'a kadar olan sürecin özlü, tutarlı, içerikli görüşmeler doğrultusunda kullanılmasını istiyoruz. Kopenhag'da alınan kararların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kopenhag'da alınan kararlar ülkenin, Türk Hükümetinin beklediği en iyi kararlar olmayabilir. Bu kararların masanın altına düşmemesi, değerlendirilmesi lazım. Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde hükümetlerin yolun ortasında kalmaması lazım. Eski dönemlere dönülmemesi gerekiyor. Güvensizlik ortamlarına dönülmemesi lazım. Politik irade ile ilerlemeleri gerekiyor. Sorunlar çözümsüzlüğe mahkum değildir. Bu sorunların çözülmesi için en iyi çerçeve Avrupa Birliği çerçevesidir" yanıtını verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ise, çözümsüzlük yerine çözümden yana olduklarını belirterek, Yunan Parlamentosu'nda Kıbrıs konusunda kendilerinden bir adım atmış olmaları açısından Rum kesiminin Türk kesimine uyguladığı ambargonun kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Dişli, Konstantopoulos'un Klerides'ten AB'nin Rum kesimine sağladığı olanakları hem Rum kesimi hem Türk kesimi için kullanacağını söylediğini hatırlatarak, "Partimizin Kıbrıs'taki türk partileriyle yakından ilişkileri var. Geçen Pazartesi günü Lefkoşe'de kendileriyle görüşmelerimiz oldu. Görüşleri AB'ye üye olma ve sorunların çözümü yönündedir. Amaç burada hem Kıbrıs Türkleri için hem Kıbrıs Rumları için güvenliğin ve kalkınmanın ortak olarak gelişmesidir. Partimiz Kıbrıs'ın Türkler ve Rumların ortak vatanı olma gerektiği inancındadır. Güvenlik ve kalkınmada her iki tarafın da yararlanacağı bir ortamın gelişmesini istiyoruz" dedi.