Çtso'da Afrika'da Ticaret Ve İş Fırsatları Toplantısı Yapıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ÇTSO) Afrika ülkeleri ile ticaret fırsatları ve Afrika pazarının değerlendirilmesi...

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ÇTSO) Afrika ülkeleri ile ticaret fırsatları ve Afrika pazarının değerlendirilmesi konusunda düzenlenen toplantıda sunum yapan Türk -Afrika İş Konseyleri Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, işadamlarına seslenerek, "Afrika'ya gidin, çekiniyorsanız Türkiye'de okuyan Afrikalı öğrencileri çalıştırın. Afrika'da kar marjları çok yüksek ve giden her zaman kazanmıştır" dedi.

Türk -Afrika İş Konseyleri Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Afrika'nın 1 milyar nüfuslu, 1 trilyon dolar iş hacmi olan ve 55 ülkeden oluşan bir pazar olduğunu ifade ederek, "Biz de Türkiye olarak 2005'ten itibaren Afrika'yı keşfettik. Bu kıtada yeni büyükelçilikler açılması, THY'nin yeni hatlar koyması, çoğu ülkenin vizeyi kaldırması ve en önemlisi her krizin ardından yeni fırsatların keşfedilmesi Afrika pazarının büyümesini sağladı. Türkiye'nin 2001 yılında 4.3, 2005 yılında 9.6 olan Afrika ile karşılıklı ticaret hacmi 2010 yılında 20 milyar dolara çıktı" diye konuştu. Taşkın ihracatta en büyük payı yüzde 38 ile demir-çelik ve yüzde 18 ile makine ve ekipman sektörlerinin aldığını belirtti. Afrika'da yatırım için ortamın hızla geliştiğini, 55 ülkeden 33'ünün demokrasi ile yönetildiğini, bir çok ülkenin yoksulluğu azaltarak, özelleştirmeyi artırarak iş ortamlarını geliştirdiğini belirten Tamer Taşkın, Türk müteahhitlik firmalarının 1974-2008 yılları arasında 24.6 milyar dolarlık iş üslendikleri Afrika pazarında Türk firmalarının yatırım toplamının 600 milyon dolar olduğunu ancak son aylarda Koç Grubu'nun Güney Afrika'nın en büyük beyaz eşya üreticisini satın almasıyla bu rakamın 950 milyon dolara çıktığını kaydetti. Taşkın, Afrika pazarında Türk firmalarına yönelik iş olanaklarının bulunduğu başlıca sektörlerin ise müteahhitlik hizmetleri, (hastaneler, okullar, yollar), tarımsal sanayi (tarım aletleri, tarım ilaçları), gıda sanayi (un, çiçek yağı vb.), balıkçılık, tekstil ve hazır giyim, dericilik, inşaat malzemeleri (çimento-demir), enerji, otomotiv (traktör, damperli araçlar, çöp kamyonları, yangın söndürme araçları) olduğunu belirtti. Afrika ile ilişkilerde karşılaşılan sorunları da, "karşılıklı vize temini, kalifiye eleman bulma ve çalışma izni, akreditif ve teminat mektupları temini, gümrük mevzuatlarında olagelen değişiklikler ve gümrük işlemlerinin işleyişindeki aksaklıklar" olarak sıralayan Tamer Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afrika Türkiye'nin 40 katı büyüklükte. Yüzölçümü olarak Arjantin, ABD, Çin, Hindistan ve Avrupa'nın toplamına eşit. Bu büyük pazardan pay kapmak için herkes yarış halinde. Brezilyalılar dünyanın öbür ucundan geliyor. Çin ile ticaret hacmi 100 milyar doları aştı. Afrika'da herkes aç ve susuz değil. Orada da smokin ve tuvalet giyenler var, Lamborghini'ye binenler var. Yani zenginler var. Tüketim daha da artacaktır. Yatırım yapan uzun vadede muhakkak kazanır. Çanakkaleli işadamlarına burada okuyan Afrikalı öğrencilerden faydalanarak bu pazara girmesini öneriyorum."

Reklam
Reklam

Meclis Salonu'ndaki bilgilendirme toplantısına, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız, ÇTSO Başkan Yardımcıları Kemal Karakaş ve Erdal Akarsu ile Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Erdemir, Can Algönül, Ersin Kahraman ve Genel Sekreter Abdurrahim Temiz katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: