Cubukçu: "Dünyada erkek hegemonyası var"

İSTANBUL (İHA) - Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, tüm dünyada hakim olan bir erkek hegemonyasının varlığına dikkat çekerek, "Maalesef bazı kesimlerde kadına yönelik şiddet var. İslam Dini'nin hiç bir şekilde kadınların geri kalmasını emretmediğini biliyoruz. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile çalışmalarımız var" dedi.

Çırağan Sarayı'ndaki Dünya Ekonomi Forumu'nda açıklamalarda bulunan Çubukçu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Çubukçu, "Tam 1 haftada Türkiye'de çok önemli toplantılar yaptık. Bunlardan birincisi Euromed birinci bakanlar toplantısı, ikinci olarak da İslam Konferansı toplantısı idi. Bu toplantılarda kadın haklarını ele aldık. Kadınlara yapılan haksızlar. Yani bunların İslami değerlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı üzerinde durarak bu görüşleri tartıştık ve görüştük. Afrika'daki Müslüman ülkelerin kadınlarına baktığımızda Endonezya'da kadınların örtünme şekilleri bile farklı. Özellikle Endonezya'nın Sumatra bölgesinde cinsiyet eşitsizliği hat safhada. Tüm dünyada hakim olan bir erkek hegemonyası var. Maalesef bazı kesimlerde şiddet var. Müslüman ülkelerde ayıp, günah kavramları var. İslam Dini'nin hiç bir şekilde kadınların geri kalmasını emretmediğini biliyoruz. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile çalışmalarımız var. Müslüman olmak, kadınların geri kalmasını hiçbir şekilde emretmiyor" dedi.

Reklam
Reklam

'Kadın hakları ile ilgili yeni bir bakanlık kurulması gündemde mi' sorusu üzerine Çubukçu, "Yeni bir bakanlık kurulması konusu, sadece benim ele alabileceğim bir konu değil. Bildiğiniz gibi bakanlıklar ihtiyaç oranında düşürülmüştü. Benim bakanlığım kadın erkek cinsiyet eşitliğini ele alır. İcracı bir bakanlık değildir. Kadın sorunları, sadece bir bakanlığın çözebileceği sorunlar değil. Kadınların ve tüm kız çocuklarının eğitilmesi konusunu üst kurullarla biraraya gelir görüşürüz. Örneğin bir seferinde kadınları işe almaya yönelik haksız bir durum ortaya çıkmıştı. Konuyu anayasal çerçevede ele aldık. Ve çözüme ulaştırdık. Yani herşey anayasal kurallar dahilinde. Şiddet, sadece benim bakanlığım ile ilgili bir konu değil. Şiddet, Sağlık Bakanlığı'nı da ilgilendirir. Maliye Bakanlığı'nı da ilgilendirir. Kız çocuklarını okullaştıramazsak toplumda mutlak bir yoksulluk ortaya çıkar. Kadın-erkek eşitliği için yeni bir bakanlık kurulması konusunda şuan kesin bir şey yok, fakat mutlaka Meclis'te birden fazla olmak daha iyi olacaktır. Siyaset kadınları, erkek gibi düşünmeye itti. Bunun beraberinde yıllarca siyasete kadın duyarlılığı ile yaklaşmak yerine siyaset, kadınları erkek gibi düşünmeye itti. Bir dönem siyasette geceleri çok geç saatlerde toplantılar düzenlenerek kadınların o toplantılara katılmalarına engel olundu. Fakat biz iktidarımızda, sayın başbakanın önerisiyle toplantılarımızı daha erken saate çektirdik. Ve böylece kadınlar hem siyaset hayatında çalışmalarını sürdürebiliyorlar, hem de ev hayatlarından kopmamış oluyorlar. Gece toplantıları, kadınların katılmasını engellemek içindi. Burada temizlememiz gereken çok fazla çakıl taşı var" diye konuştu.

Reklam
Reklam