CÜ'de "Deri Kanserlerinden Korunma" Konulu Toplantı Düzenlenecek

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesinde (CÜ) "Deri Kanserlerinden Korunma" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.

Cumhuriyet Üniversitesinde "Deri Kanserlerinden Korunma" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. CÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Akyol katılacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Akyol, 2009 yılında AB tarafından Belçika'da deri kanserlerinin önlenmesiyle ilgili bir çalışma başlatıldığını ve Türkiye'nin bu çalışmaya 2012 yılında dahil olduğunu belirtti. Çalışmanın amacının deri kanserlerini tedavisinden ziyade önlenmesine yönelik olduğunu aktaran Akyol, "Deri kanserlerinin tedavisi oldukça zor seçenekler içeriyor. Bu çalışmaya, 2012 yılında Türkiye de katılma kararı aldı. Bu yapıda bizde Sivas'ta özellikle deri kanserlerinin ne olduğu, hangi tür deri kanserlerinin olduğunu görebileceğimizi, deri kanserlerinden korunmanın yöntemlerini, bilinçlendirme ve bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapmaya karar verdik" açıklamasında bulundu. Deri kanserlerinin pek çok nedenle oluşabildiğini vurgulayan Akyol, şunları kaydetti: "Bunlar arasında en yaygını güneş ışınlarının neden olduğu deri kanserleridir. Özellikle çocukluk çağında güneşe maruz kalmanın deri kanserlerindeki etkisi net bir şekilde biliniyor. Bu nedenle de güneşten korunma konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ülkemizin birçok ili güneş ışınlarını alma konusunda bir yandan şanslı ama öteki taraftan bu ışınların neden olabileceği kansere karşıda korunmamız gerekiyor. Sivas her ne kadar soğuk bir il gibi görünse de aslında güneşe maruz kaldığımız gün sayısı oldukça fazla. Soğuk havaların olması nedeniyle kalın giysiler giyinmemiz nedeniyle vücudumuzun büyük bölümü güneş ışınlarından korunuyorsa da yüz ve baş bölgesi kış aylarında da yoğun bir güneş ışınına maruz kalmaktadır. Özellikle de kış aylarında kardan yansıyan güneş ışınları neredeyse var olan ışığı 2 katına çıkarabiliyor. Bu nedenle korunmaya dikkat etmemiz gerekmektedir." Güneşten korunma yöntemlerinde en etkili yöntemin fiziksel korunma olduğunu anlatan Akyol, "Giysiler, şapkalar, ağaç ve bina gölgeleri aslında en güzel korunmayı sağlamaktadır. 10.00-15.00 saatleri güneşin en yoğun geldiği anlardır. Gölgemiz boyumuzdan kısa ise güneşin yoğun geldiğini gösterir ve kendimizi korumamız gerekir. Kaliteli güneş gözlükleri, uzun terekli şapkalar, kot pantolon gibi giysiler, güneş kremleri korunma konusunda kullanılabilir" ifadesini kullandı. Çocuklarda güneş kremi yerine fiziksel korunma yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Akyol, güneş kremlerinin evden çıkmadan 15 dakika önce kullanılması geretiğini ve eğer güneşe uzun süre maruz kalınıyorsa 2-3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Toplantıyı güneş ışınlarının yoğunlaştığı yaz aylarının başlangıçlarını tercih ederek 26-28 Haziran tarihlerinde düzenleyeceklerini kaydeden Akyol, toplantının ardından anket çalışması yapacaklarını bildirdi. Toplantı, CÜ Konferans Salonu'nda yarın saat 13.15'te başlayacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: