Çü’de Masa Başı Afet Tatbikatı

Çukurova Üniversitesi’nde doktor, hemşire, öğretim üyeleri ve hastane yöneticilerinden oluşan 76 kişilik gruba verilen 3...

Çukurova Üniversitesi’nde doktor, hemşire, öğretim üyeleri ve hastane yöneticilerinden oluşan 76 kişilik gruba verilen 3 günlük eğitimin ardından masa başı afet tatbikatı yapıldı.

‘3. Çukurova Acil Tıp Günleri’ kapsamında Türkiye Acil Tıp Derneği’nin Afet Komisyonu tarafından ‘Afet Tıbbı ve Hastane Afet Planı’ başlığı altında düzenlenen sempozyumda 76 kişilik gruba 3 gün eğitim verildi. Eğitimin ardından gruba, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonu’nda tatbikat yaptırıldı. Senaryo gereği Adana’nın Ceyhan ilçesinde meydana gelen deprem sonrası eğitim alan 76 kişilik grup, kapalı ortamda alınması gereken önlemleri görüştü.

Reklam
Reklam

Tatbikat sonrası konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, “Ben baktım ki bizim hastanemizin hastane acil eylem planı yok. Olası bir depremde, felakette, su baskınında ne yapacağımız belli değildi. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Bir komisyon oluşturduk. Bu komisyondan sonra belirli kişileri acil afet grubuna yerleştirdik. Bunlar sadece öğretim üyesi ve doktorlar değil. Burada teknisyenden hemşireye kadar herkesin bir görevi var. Bunun eğitimini almamız gerekiyordu. Bir sempozyum içerisinde eğitim alalım dedik. Çünkü bu eğitimi yapmak zorundayız. Olası bir afette meydana gelecek aksaklıklarımızı ve nerede problem yaşayacağımızı görmemiz açısından iyi olacak. Belki bu tatbikattan sonra belli aralıklarla tekrar tatbikat yapıp eksikliklerimizi gidermemiz gerektiğini göreceğiz. Bu sadece Çukurova Üniversitesi için değil, tüm Türkiye için yapılması gereken bir şey” dedi.

Adana’da uzun zamandır böyle bir tatbikatın yapılmadığına dikkat çeken Yıldızdaş, Suriye olaylarına değinerek; “Biliyorsunuz Suriye ile ilgili sıkıntılar var. Kimyasal silah, savaş her şey başımıza gelebilir. O nedenle bu acil eylem planı içerisinde alacağımız eğitimin bize çok katkıda bulunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Zeynep Kekeç ise günümüzde Türkiye genelinde bir çok afetin yaşandığına dikkat çekerek, “Şuan ki bizim eğitimlerimizin temeli de olağan bir afet durumunda hastane organizasyonu ve çevre sağlık il müdürlükleri ile aramızdaki iletişim nasıl olması gerektiği, olağan üstü bir durumda hastane binası çökerse neler yapmalıyız, kimler nasıl görevlendirilmeli, bunlarla ilgili bir ekip oluşturmak, bu ekip içerisinde herkesin görev dağılımını yapmak ve tatbikatlarla da bunları olgunlaştırmak. Bu bölgemizde afet ile ilgili geniş bir organizasyonun ilk ayağı oluyor. Şuan bir ekip oluşturduk. Eğitimlerimizi bitirdik. Masa başı tatbikat yaptık. Bunun bir sonraki aşaması alan tatbikatı olacak. Dışarıda senaryolar kapsamında yapacağız” şeklinde konuştu.

Kekeç ayrıca farklı üniversitelerden 150 civarında acil tıp uzmanı ve acil tıp asistanlarının Adana’ya gelerek eğitime katıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: