Çukobirlik, ayçiçeği alımına başladı

ADANA (İHA) - Kısa adı Çukobirlik olan Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 2005/2006 kampanya dönemi ayçiçeği alımlarına başladı.

Kuruluş tarihi olan 1940'tan bu yana ilk defa ayçiçeği alımı gerçekleştiren Çukobirlik, Salbaş kooperatifinde Bozcalar köyünden Durmuş Ali Bakır isimli üretici ortağının getirdiği 1581 kilogram ayçiçeğini, kuruma ait merkez yağ fabrikasında işlenmek üzere deposuna koydu.

Sezonun ilk ayçiçeğinin alınması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kutlu Doğan Göktepe, bölgede söz konusu ürün ekim sahalarının giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Bu nedenle Birlik genel kurulu kararı gereğince; kütlü pamuk ve soyadan sonra ayçiçeğini de ürün yelpazemize dahil ettik. Amacımız, ortak üreticilerimizden gelen talep doğrultusunda yetiştirdikleri ayçiçeğini de piyasa şartlarında en iyi şekilde değerlendirmek. Birlik yönetim kurulu, ortak üreticilerine kooperatifçiliği yüzde yüz yaşatma kararlılığını yeni sezonda devam ettirecektir. Ortaklarımız, ürünlerini gönül rahatlığı ile kooperatiflerimize getirip teslim edebilirler" dedi.

Reklam
Reklam

Ayçiçeğini şimdilik "emanet" sistemi ile aldıklarını, iç ve dış piyasaları yakından takip ederek önümüzdeki günlerde gelişmelere göre "avans fiyat" açıklayacaklarını kaydeden Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi Kılıç ise kampanya döneminde 10-15 bin ton dolayında alım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kılıç, "Kütlü pamuk ve soya kampanyamız 1 Ağustos'ta başlayacak. Ayçiçeği erken yetiştiğinden bu üründe kampanya tarihini öne aldık. Ortaklarımızın getirdiği ürünün tamamını alacağız. Aldığımız ayçiçeğini kendi yağ fabrikamızda işleyeceğiz. Yakın gelecekte Çukobirlik yağ sektöründe marka olacak ve ürünlerini kaliteli şekilde tüketiciye ulaştıracak. Birlik yönetim kurulu, bunun altyapı çalışmalarını büyük oranda tamamlandı. 36 kooperatifimizden 9'u, ayçiçeğinin yetiştiği bölgelerde bulunuyor. Dolayısıyla 9 kooperatifimiz ayçiçeği alımı yapacak" diye konuştu.

Daha sonra ortak üreticiler ve kurum için hayırlı olması temennisiyle traktörle getirilen sezonun ilk ayçiçeği depoya konuldu. İlk gün yaklaşık 50 ton civarında ayçiçeği alımı gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam