Çukobirlik'te prim sevinci

ADANA (İHA) - Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik) Genel Müdürü Fevzi Kılıç, 2006 yılında yağlı tohumlara verilecek prim miktarlarının bitkisel yağ açığının kapatılmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

Kılıç, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılı için; bir önceki yıla göre yüzde 40'lık bir artışla sertifikalı pamuğa kilogram başına 32 YKr, ayçiçeğine 17.5 YKr, soyaya yüzde 43'lük artışla 24 YKr, kanolaya 20 YKr, mısıra da 5 YKr prim verileceğini açıkladığını hatırlatarak, "Bu konuda duyarlı davranan hükümetimize teşekkür ederiz" dedi.

Reklam
Reklam

Yağlı tohum bitkilerinin prim ile teşvik edilmesinin Türk tarımı için büyük önem taşıdığını kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

"Ülkemizde bitkisel yağ açığı yıllık 1 milyon ton, lif pamuk açığı ise yaklaşık 750 bin tondur. Yağlı tohumlar ve yan ürünleri ihtiyacımız için her yıl ortalama 2.5 milyar dolar tutarında ithalat yapıyoruz. Bu yönüyle bakıldığında, yağlı tohumların zamanında ve yeterli prim ile teşvik edilmesinin ne kadar önem taşıdığı, kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Böylece çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alacağı için daha geniş alanda bu ürünleri ekerken, ülke ekonomisi de bundan kazançlı çıkacak ve dövizimizin dışarıya gitmesi önlenecektir.

Çukobirlik olarak ortak üreticilerimiz adına temennimiz; primlerin bundan sonra eylül, en geç ekim ayında, yani çiftçinin tarlasında ekim-dikim yapmasından önce ve bu yıl olduğu gibi yeterli miktarda açıklanması, böylece ona tercih şansı tanınması, ayrıca ödemelerin, hazırlıkların en kısa sürede tamamlanarak bir an önce yapılmasıdır. Çiftçinin tarım yapabilmek için maddi açıdan en zorlandığı dönem, mart-haziran ayları arasıdır. Bu süre içerisinde primlerin ödenmesi, üreticinin memnuniyetini katlayacaktır. Bu konuda da hükümetimize güveniyor ve ödemelerin zamanında yapılacağına inanıyoruz."

Reklam
Reklam