ÇUKODER Başkanı Pamuk: Türkiye'nin Büyüme Stratejisinin Temel Öğesi Istikrardır

Çukurova Çiftçiler Derneği (ÇUKODER) Başkanı Kasım Pamuk, Türkiye'nin büyüme stratejisinin temel öğesinin istikrar olduğunu belirterek,...

Çukurova Çiftçiler Derneği (ÇUKODER) Başkanı Kasım Pamuk, Türkiye'nin büyüme stratejisinin temel öğesinin istikrar olduğunu belirterek, bu durumun tarımda da söz konusu olduğunu söyledi.

Adana Tarım Fuarının sona ermesi üzerine bir değerlendirme yapan Pamuk, dünyada tarım ve hayvancılıkta modernleşme ve dönüşüm söz konusu olduğunu söyledi. Tarım sektörünün günümüzde artık yeni teknoloji ve çağdaş ekonomik normlarla geliştirildiğini aktaran Pamuk, “Bu nedenle tarım hızlı transformasyonu için ülkemizde de toprak toplulaşması ve yeni teknoloji kullanımı kaçınılmazdır. Tarım sektörünün doğal koşullara bağlı olması, risk ve belirsizlik faktörlerini güçlendirir.” dedi.

Reklam
Reklam

Günümüzde Türkiye nüfusunun üçte birine yakın bir bölümünün tarımsal ya da kırsal alanda yaşadığını ve gelişmiş ülkelerde bu oranın çok daha az olduğunu belirten Pamuk, “Türkiye’de Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde tarımda teknolojik gelişme çok daha yaygınlaştı. Tarım ve sanayi sektörlerinde uygulanan politikaların uyumunda ciddi gelişmeler var. Tarımsal desteklemelerde daha gerçekçi politikalar ve tarıma dayalı sanayilere yönelişte artış var.” diye konuştu.

ÇOK PARÇALI TOPRAK DÜŞÜK VERİME NEDEN OLUYOR

İyi tarımın ve fuarların önemine değinen ÇUKODER Başkan Vekili Ramazan Közig de şunları söyledi: “Fuarlar çiftçimizin dünyadaki teknoloji ve tecrübelerden faydalanması için önemli bir imkandır. Çiftçimiz bu imkanları iyi değerlendirerek tarımda verimliliği artırmalıdır. Türkiye’de toprak dağılımının çok parçalı olması düşük verime neden olmaktadır. Miras yoluyla toprakların küçülmesi kente olan göçü hızlandırmaktadır. Küçük parçalara bölünmüş yaygın toprak yapısı maliyetleri yükselterek tarım üretiminde verimsizliğe yol açmaktadır.”

Reklam
Reklam

Tarım kesiminde nüfus artış hızının ülke ortalamasının üstünde olduğunu dile getiren Közig: “AK Parti hükümetleri döneminde tarımda önemli gelişmeler oldu. Ancak gelişmiş ülkelerle aramızda hala ciddi bir mesafe var. Tarım sektöründe açığa çıkan işgücü fazlasının sosyal sorunlara neden olmaması için tarıma dayalı sanayi gelişmesine önem verilmelidir. Sanayi toplumlarında kentleşme, kentlerin çekişi ile gerçekleştiğinden, böyle bir çekiş gücü oluşturulmadan, kırsal alandaki işgücü fazlasını kentlere yöneltmek gerçekçi ve yararlı bir politika olmaz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: