ÇUKTOB başkan yardımcısı Mustafa Kale: "Olba krallığının medeniyeti yeniden tesis edilmeli"

Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Kale, "Olba krallığının medeniyeti yeniden tesis edilmeli" dedi.

Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Kale, "Olba krallığının medeniyeti yeniden tesis edilmeli" dedi.

Kızkalesi ve 5 beldenin `'Kızkalesi ilçesi" adı altında yeni bir oluşumun başlatıldığını belirten Kale, AA muhabirine konu hakkında bilgi Verdi.

Kale, "Güzel bir gelişme ancak çok geç kalınmış oluşum. Eğer Kızkalesi ilçe olursa eski klikya döneminin olba krallığının medeniyetini geri getirmiş oluruz. Mersin ilini sembolize eden kızkalesi, ilçe olmayı çoktan hak etmektedir. Biz turizmciler o zaman çok başarılı oluruz" dedi.

Reklam
Reklam

Kızkalesi'nin ilçe olmasıyla yeni atamaların da yapılacağını ifade eden Kale şunları kaydetti:

"Turizm bölgesine atanacak bürokratlar turizm eğitiminden geçmeli. Turizm bölgesinde çalışacak bürokratların turizm eğitimi de almış olması bölge kalkınmasına ve işlerin daha hızlı yürümesini sağlayacaktır. Bölgeye atanacak bürokratlar eğitim almış olmasalar bile turizm bilincinde olması bile biz turizmcileri rahatlatacaktır. En azından dil bilen bir bürokrat her şeyin seyrinin değişmesini sağlar. Siyasi yolları kullanarak ilçe olma çabasına giren beldelerin sayısı çok fazla ancak devletimizin Kızkalesi'ni konumu itibari ile göz önünde bulunduracağını umut ediyorum. Eğer Kızkalesi ilçe olursa gerçek manada Kızkalesi Türkiye'nin yüz akı olacaktır."

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Kızkalesi'nde yaz aylarında yapılan birçok kültürel ve sosyal aktivite tatilcilerin hoşça vakit geçirmesini sağladığını da belirten Kale, Kızkalesi'nin il merkezine uzaklığının 60 Erdemli ilçesine ise 23 kilometre mesafede bulunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Kışın nüfusu 5 binlerde seyrederken yaz aylarında yerli ve yabancı turistin beldeye gelmesiyle nüfusu 40-50 binlere çıktığını kaydeden Kale, Kızkalesi'nin turizmde simgesi durumunda olduğunu belirtti.

Kızkalesi'nin başlıca geçim kaynağının turizm olduğunu belirten Kale, Kızkalesi'ndeki yatak kapasitesinin 15 binin üzerinde olduğunu, beldeye gelen yerli ve yabancıların dört mevsim konaklama hizmeti aldığını söyledi.

-Kızkalesi'nin tarihçesi-

Her yerin tarihi doku ile kaplı olduğu Kızkalesi'nin tarihi, M.Ö. 3000 yıllarına uzanmakta, günümüzde hala geçmişin izlerini taşıyan yapılar kentte varlığını sürdürmektedir. Kent kıyıdan 200 metre açıktaki kayalıklar üzerinde kurulmuş ve sekiz kule ile güçlendirilmiştir.

Kızkalesi efsanesi ise şöyledir: "Kralın bir kızı olmuş, kız büyüdükçe güzelliği ve iyi kalpliliği ile babasının da halkın da sevgisini kazanmış. Bir gün oralardan geçen bir falcı kralın falına baktıktan sonra kızının da falına bakmak istemiş. Kızın elini tutunca birden eli titremeye başlamış. Kral endişe ile sormuş falcıya ne gördüğünü sormuş.

Reklam
Reklam

Falcı tereddüt etmiş ama kral ısrar etmiş gördüğünü söylemesi için. Falcı çaresiz söylemiş: Bu güzel ve iyi kalpli kızı bir gün yılan sokacak ve genç yaşta ölecektir. Kral çok endişelenmiş. Bir çare aramış bu kötü kaderi yenecek. Kendince bulmuş da. Denizin ortasına bir kale yaptırmış ve kızını oraya yerleştirmiş. Yılanlar ulaşamayacağı için kızı bu kötü kaderden korumayı düşünmüş.

Günler gelip geçmiş ve bir gün kıza götürülen bir üzüm sepeti içine gizlenen yılan denizin ortasındaki kalede kızı ısırıp zehrini akıtmış. Kral da halk da anlamışlar ki kral kızı da olsa kimse kaderinden kaçamıyor."

Kızkalesi günümüzde bölgenin en önemli turizm merkezlerindendir. Kızkalesi'nin ince kumlu uzun plajı, temiz denizi, en azından ekim sonuna kadar rahatça denize girme olanağı sunan iklimi her gün biraz daha fazla turisti çekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: