Çukurova Çiftçisi "hassas Tarım"a Geçmeye Hazırlanıyor

Adana Ticaret Borsası'nın hazırladığı "Hassas Tarım Uygulamaları" projesiyle, çiftçilerin en büyük girdileri arasında yer alan gübre tüketiminin yüzde 40-50 oranında

Adana Ticaret Borsası'nın hazırladığı "Hassas Tarım Uygulamaları" projesiyle, çiftçilerin en büyük girdileri arasında yer alan gübre tüketiminin yüzde 40-50 oranında azaltılarak, tarla veriminin artırılması hedefleniyor.

Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımda çok sayıda girdi maliyeti bulunduğunu, ancak bunlar arasında gübre ve mazotun ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Dünya genelinde hassas tarım uygulamaları alanında bir trend olduğunu belirten Çalışkan, bu uygulamaların çiftçilere çok sayıda fayda sağladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Çalışkan, çiftçilerin teknolojiden en iyi şekilde yararlanmalarını istediklerini anlatarak, bu kapsamda "Hassas Tarım Uygulamaları" projesini hazırladıklarını kaydetti.

Çukurova çiftçisi için önemli bir projeyi hayata geçireceklerini bildiren Çalışkan, şunları kaydetti:

"Projeyle amacımız, gübre giderlerini yüzde 40-50 azaltarak, hem girdi maliyetini, hem de çevresel kirliliği azaltmak olacak. Projeyi, 8,7 milyon dekar alanda tarla tarımı yapılan Çukurova bölgesinde öncelikli olarak 5-6 bin dönümlük alanda gerçekleştireceğiz. Amacımız daha sonra bu uygulamayı tüm ovaya yaymak. Belirlediğimiz tarlalarda hasat sırasında hasat makinelerine 'verimlilik haritalama kiti' takacağız. Bu kit aracılığıyla önce tarlanın her birim alanının ürün verimliliğini ölçeceğiz. Ardından aynı tarladan belli aralıklarla yapılan toprak analizleri sonuçları verimlilik haritası ile eşleştirilerek işlenecek. Daha sonra oluşturulan bu doneler 'değişken oranlı gübre uygulama kiti' aracılığıyla gübre atan makinelere işlenecek. Gübre atan makinelere yerleştirilen kit, verimlilik haritasına göre, tarlanın neresine ne kadar ihtiyaç varsa o kadar gübre atacak."

Reklam
Reklam

-"Faydalı olduğuna inandığımız her şeye kaynak ayırıyoruz"

Projeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü ile yapacaklarını belirten Çalışkan, "Proje kapsamında ilgili çiftçilerimiz ile görüşmelere başladık. Gelecek hasat sezonunda uygulamaya koymayı planladığımız projemize, AB veya Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan kaynak almayı düşünüyoruz. Bu projeyi çok önemsediğimiz için gerekirse bu çalışmayı borsa kaynaklarından yapacağız. Tarıma faydalı olduğuna inandığımız her şeye kaynak ayırıyoruz. Çünkü bu kaynaklar bize tarımdan geliyor" dedi.

Projenin uygulanması ile çiftçiler, bölge ve ülke için büyük tasarruf sağlanacağını anlatan Muammer Çalışkan, hassas tarım uygulamasının Çukurova yöresinde sadece buğday ve mısır ekim alanlarının yarısında bile uygulanması durumunda, gübre harcamasında 200 milyon liradan fazla tasarruf edilebileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: