Çukurova çiftçisine süne uyarısı

ADANA (İHA) - Çukurova çiftçisi, buğday bitkisinin en büyük düşmanı olarak gösterilen süneyle mücadele konusunda uyarıldı. Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, süneyle mücadelenin hasada 20 gün kala başlaması gerektiğini belirterek üreticilere, "Şu aşamada zirai ilaçlama yapmayın. Süneyi ergin döneminde ilaçla yok edemezsiniz. Öldüreceğiniz süne daha yumurtadan çıkmadı. Süneyle mücadele zamanı geldiğinde devlet ihtiyaç sahiplerine bedava ilaç dağıtacak. Süneyle mücadele devlet mücadelesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Süneye karşı yer aletleriyle yapılan ilaçlamada yüzde 98'i bulan başarı elde edilirken, uçakla ilaçlamada başarı oranının yüzde 80'i aşmadığını, üstelik doğal zenginlik olarak bilinen su, toprak ve çevre kirliliğine yol açtığını ifade eden Keskin, "Uçakla ilaçlama özellikle rüzgarın da etkisiyle sürüklenerek meralara ve içme suyu kaynaklarına büyük zarar veriyor. Zaten buğdayda uçakla ilaçlama yok. Teknik talimat da yasak. Ama sarı pas, septoria gibi hastalıklar varsa ilaçlama yapılabilir. Bu da yer aletleriyle atılmalı" dedi.

Adana'da ilk sünenin Mart ayının sonlarında görülmesiyle müdürlüğe bağlı 15 ekibin, 1500 dönümde zararlı böcek gelişim sürecini takip ettiğini de belirten Keskin, "Çiftçilerimizin, üreticilerimizin bilmediği bir konu var. Süneyi buğdayın başağından görür görmez ilaç atmayı düşünüyorlar. Oysa bu süneyi hiçbir zaman ilaçla yok edemezsiniz. Öldüreceğiniz süne şu anda daha çıkmadı. Onlar yumurtadan çıkacak nif dediğiniz yavru sünelerdir. Onlar yumurta bırakıyor, sonra ölüyorlar. Çiftçilerimiz ölecek süneye boşa ilaç atmasınlar. Bu attıkları ilaç bizim faydalı böcek dediğimiz sünenin yumurtasının çıkmamasını önleyen faydalı böcekleri öldürüyor. Biz Ceyhan'ın İsalı Köyü'nde 10 bin adet faydalı böcek bıraktık. Bu böcek süne yumurtası çıkmasını önlüyor, o yumurtanın içinde süne yavrusu değil, faydalı böcek yavrusu çıkıyor. Burada doğal denge sağlanmış oluyor, hiçbir zirai ilaç kullanmadan sünede başarımız artacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bu senenin buğday açısından ova kesimlerinde çok şanslı bir iklim geçtiğini, çok güzel yağış alan yerlerin rüzgarın da çıkmasının septoria ve sarı pası önlediğini ifade eden Keskin, "Bu yıl verim rekoltesi yüzde 15-20 arası artış olmasını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 1 milyon 100 bin kg. civarında iken bu yıl 1.250 civarı bekliyoruz. Buğday fiyatları çok düşük seyrediyor. TMO yetkilileri Adana'ya geldi, nasıl bir politika izleneceğini değerlendiriyorlar. Bu arada, lisanslı depoculuk çıkınca çiftçi ihtiyacı kadar buğdayını satacak diğerini ne zaman arzu ediyorsa satacak. Bunun kanunu çıktı. Bunu da TMO yönetmelik çıkınca açıklayacak" diye konuştu.