Çukurova'da Ayçiçeği Altın Gibi Güvenli Liman Oldu

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, geçen yıl ekim alanı 550 bin dekar olan ayçiçeğinin...

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, geçen yıl ekim alanı 550 bin dekar olan ayçiçeğinin bu yıl yüzde 40 arttığını, ancak Çukurova'nın beyaz altını pamuğun ekim alanlarının ise sürekli daraldığını söyledi.

Tezcan, Çukurova yöresi dendiği zaman akla ilk gelen ürünün pamuk olduğunu ancak, yüksek maliyet nedeniyle üreticinin sürekli pamuktan kaçıp maliyeti ve yetiştirmesi daha kolay alternatif ürünlere yöneldiğini kaydetti. Çiftçinin son yıllarda en çok sığındığı ürün limanının ise ayçiçeği olduğunu belirten Tezcan, "Pamuktan kaçan üretici sürekli ayçiçeğe koşuyor. Üretici için altın gibi güvenli liman olan ayçiçeğinin ekim alanları her yıl sürekli artış gösteriyor. Buna karşılık pamuk ekim alanları ise her yıl daralıyor" dedi.

Reklam
Reklam

30-40 yıl önce 3 milyon dekar alana ekilen pamuğun geçen yıl 470 bin dekar alana ekildiğini, bu yıl ise bu ekim alanının yüzde 20-25 daha da daraldığını aktaran Tezcan, şunları kaydetti:

"Buna karşılık ayçiçek ekim alanları ise sürekli artıyor. Geçen yıl 550 bin dekar alana ekilen ayçiçeği bu yıl yüzde 40'a varan artışla 700 bin dekar alana yükseldi. Çünkü üretici ayçiçek ektiğinde kâr ediyor, pamuk ektiğinde artık kar edemiyor. Ürününü çok az kârla ya da zararla satıyor. Pamuk maliyetini kurtarmıyor. Oysa ayçiçeğin kilograma maliyeti 1 lira. Üretici bunu 1 lira 35 kuruş ve 1 lira 50 kuruş arasında satarak kâr ediyor. Üretimi de pamuk kadar zahmetli olmadığı için çiftçi direkt güvenli liman olan ayçiçeğini tercih ediyor."

Yakın zamanda Çukurova yöresinin beyaz altınının neredeyse ekilemeyecek duruma geleceğini dile getiren Tezcan, geçen yıl 120 bin ton üretimi yapılan ayçiçekte, bu yıl da 150 bin ton yağlık ayçiçeği beklediklerini ifade etti.

Türkiye'de bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 50'sinin ayçiçeğinden karşılandığını vurgulayan Tezcan, "Yağı çıkartıldıktan sonra geriye kalan küspesinden yüksek oranda protein bulunmasından ötürü, çok kaliteli bir yem hammaddesidir. Ayrıca yağlı boya, kağıt, plastik, sabun ve kozmetik ürünlerin yapımında da hammadde olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle çok fazla bir kullanım yelpazesi olduğu için ürün tercih ediliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: