Çukurova'da gübre fiyatları arttı

ADANA (İHA) - Çukurova'da buğday ekim zamanı yaklaşırken gübre fiyatlarındaki ani artış üreticilerin tepkisine neden oldu.

Gübre fiyatlarının mevsimsiz artışına üreticiler bir anlam veremezken, Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Şahin Tekin "Gübrede mafya mı var? Bu mafya kim? "diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Buğdaydan, mısırdan, pamuktan ve soyadan umduğunu alamayan üreticinin bir de mazot ve gübreye peş peşe gelen zamlarla perişan olduğunu belirten Tekin, "Çiftçi ne yapacağını bilmez hale geldi. Ne ektiysek zarar ettik. Ürünlerimizin hiçbirine umduğumuz fiyatları alamadık. Sulamaya, ameleye para yetiremezken, bu kez de gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Bu gidişe kim 'dur' diyecek?"dedi.

Reklam
Reklam

Tekin, 2004 yılı içerisinde haziran ile ekim aylarındaki gübre, mazot ve mısır tohum fiyatlarındaki artışa da dikkat çekerek, "Haziran ayında bir kilo üre gübre 375 bin lira iken ekim ayında 500 bin liraya çıktı.Bir kilo 20.20 gübre 365 bin lira iken 420 bin liraya çıktı. 370 bin lira olan 15.15 gübrenin kilosu 420 bin lira oldu. 530 bin lira olan 18.46'nın fiyatı 550 bin liraya, 325 bin lira olan 33 Nitrat'ın fiyatı 350 bin liraya, 285 bin lira olan 26 Nitrat'ın fiyatı da 300 bin liraya çıktı. Gübresiz ekim olmaz. Ekilirse de mahsulün kökü gider. Ya da bunun adı organik tarım olur" diye konuştu.

Şahin Tekin, haziran ayındaki mazot fiyatı 1 milyon 460 bin lira iken bugün 1 milyon 705 bin liraya yükseldiğini, aynı şekilde torbası 130 milyon lira olan tohumluk mısırın da ekim ayında 182 milyon liraya çıktığına işaret ederek, "Ne oldu da fiyatlar böyle yükseldi? Üreticinin girdi maliyetini doğrudan etkileyen gübreye, mazota, tohuma yapılan zamma niye engel olunmuyor ? Böyle adalet, böyle vicdan olmaz. Gübrede tekel kırılmalı. Zamlar adil olmalı. Yapılacaksa herkese eşit muamele yapılmalı "dedi.

Reklam
Reklam

Tekin, Çukurova'da 1. mısır hasadının sona erip, 2. ürün hasadının başladığını, pamuk hasadının ise devam ettiğini belirtirken, ÇUKOBİRLİK'in en son kütlü pamuğa 830 bin liraya verdiğine de işaret ederek, "ÇUKOBİRLİK geçen yıldan 150 bin lira daha aşağı fiyat verdi. Serbest piyasada bugün 680-700 bin liradan kütlü pamuk alıyor.

Çiftçi büyük zararda. Hükümet, hala 2003'ten kalan pamuk, mısır ve soya primlerini ödemedi. Buğday ekim zamanı geliyor, primlerimizi acilen istiyoruz" şeklinde konuştu.