Çukurova'da Patates Üreticisi Fiyattan Memnun Değil

Ceyhan ilçesinde, patates üreticilerinin bu yıl zarar ettiği bildirildi.

Ceyhan ilçesinde, patates üreticilerinin bu yıl zarar ettiği bildirildi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde yaklaşık 15 bin dekar alanda patates üretimi yapıldığını belirtti.

Patatesin ağırlıklı olarak Kızıldere ve Çakaldere köyleri civarlarında üretildiğini ifade eden Tezcan, bu ürünün aslında İç Anadolu Bölgesi'ne özgü olduğunu dile getirerek, özellikle Nevşehirli tüccarların Ceyhan'da tarla kiralayıp patates yetiştirdiklerini vurguladı.

Tezcan, Nevşehirli tüccarların Çukurova ikliminin erkenci patates üretilmesine uygun olması ve aynı zamanda daha çok kazanç sağlamak amacıyla ilçeyi tercih ettiklerini belirterek, "Çünkü kendi bölgelerinde yıllardır çok fazla azotlu gübre kullandılar ve bu gübreler toprağı verimsizleştirdi. Bu ürünün ihracatı da hemen hemen yok denecek durumda. Aynı zamanda iç piyasada da fazla tüketilmiyor. Bu nedenlerle hasadın sonuna geldiğimiz bu günlerde patatesin kilogramı tarlada 30-35 kuruşa geriledi" dedi.

Reklam
Reklam

Patates üreticiliğinin maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çeken Tezcan, "Bu ürün çuvallara doldurulmak zorundadır. Bunun üzerine işçiliği ve nakliyeyi koyduğumuzda 30-35 kuruşluk fiyat çiftçinin 'Duman olması" anlamına gelir" diye konuştu.

Tezcan, patates üretiminde bu yıl dekar başına yaklaşık 3 ton verim alındığını sözlerine ekledi.

Muhabir: İrfan Kurt

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: