Çukurova'da Sezonun Ilk Pamuğu Satıldı

Adana Ticaret Borsasında (ATB) yapılan açık artırmayla, sezonun ilk ürünü olan 100 kilo kütlü pamuk, kilosu 100 TL sembolik fiyatla

Adana Ticaret Borsasında (ATB) yapılan açık artırmayla, sezonun ilk ürünü olan 100 kilo kütlü pamuk, kilosu 100 TL sembolik fiyatla satıldı.

ATB'deki açık arttırmada Hasan Aslan'ın Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde ürettiği 50 kilo ve Ertan Safkan'ın ilçeye bağlı Hasırağacı köyünde ürettiği 50 kilo pamuk satışa çıkarıldı. Geçen yıl kilosu 50 liradan satılan sezonun ilk pamuğu için bu yıl Çukobirlik ile Gaziantep'ten gelen Şahin Pamuk firması arasında çekişme yaşandı.

Açık arttırma sonucunda Aslan ve Safkan'ın ürettiği pamuk Şahin Pamuk firması tarafından kilosu 100 TL'ye alındı.

Reklam
Reklam

Alıcı ve üreticileri tebrik eden ATB Başkanı Muammer Çalışkan, yaptığı açıklamada, tekstilin ülkenin en önemli sektörü olduğunu, şu anda ihracatı en yüksek, 20 milyar doların üstünde iki sektör bulunduğunu, bunun birinin otomotiv diğerin ise tekstil olduğunu vurguladı.

Ülkenin pamuk ihtiyacının yıllık 1.3-1.5 milyon ton arasında olduğunu belirten Çalışkan, şunları kaydetti:

"Son 7-8 yılın en yüksek rekoltesini geçen yıl 750-800 bin tonla yakaladık. Yine 500 bin ton ithal ihtiyacımız oldu. Düşen fiyatlarla bu yıl ülkemizde yüzde 30, bizim bölgemizde de yüzde 45 civarında üretim geriledi. Üretildiği ülkelerde stratejik ürün olarak kabul edilen pamuk maalesef Türkiye'de sözde stratejik ürün olarak görülüyor ama yeterli ilgiyi görmüyor. Gerek çiftçinin emeğinin karşılığını alması, gerekse alternatif ürünlere göre daha avantajlı olması gerek ki üretimi artsın."

Çalışkan, çiftçinin emeğinin karşılığını sağlayacak en önemli enstrümanın prim olduğunu belirterek, "Prim bu yıl 46 kuruş. Ancak, yeterli olmadı. Bunun 55-60 kuruşa gelmesi gerekir ki tekrar ekilmeye başlansın. Pamuk priminin tekrar gündeme alınması gerekir. Yoksa pamuk üretimi gelecek yıl yüzde 30 daha düşer ve pamuk ülkemizden silinir gider" dedi.

Reklam
Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise pamuk denildiğinde Adana ve Çukurova'nın akla geldiğini vurguladı. Bakanlığın pamuğa ihtiyacı göz önünde tutarak destek miktarını günden güne arttırdığını anlatan Aygül, "Geçen yıl Adana'da pamuk üreticilerine 96 milyon lira civarında bir destekleme ödemesi yapılmıştır. Dekar başına yaklaşık 250 liraya karşılık geliyor. Bu işin ticaretini yapanların da pamuğa bugün olduğu gibi yeterli ilgiyi göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

Şahin Pamuk Firmasının sahibi Cahit Bingöl de bu açık arttırmaya katılmasının tek nedeninin tekstil sektörünün geleceğinin birinci adımı olan kütlü pamuğun bitirilme noktasına getirilmesine yüksek sesle "dur" demek olduğunu söyledi.

Şu an verilen desteklerin yetersiz olduğunu savunan Bingöl, "Çünkü pamuk ağır, emek yoğun, masraf isteyen bir bitkidir. Pamukta sigorta bile yapılamıyor. Bu şartlarla üretilen tekstilin ham madesi pamuk, ülkemizin geleceğine her zaman istihdam olarak katkı sağlamaktadır. Pamukta prim en az 70 kuruş olmalıdır. Yoksa, 2 yıl sonra Türkiye'de pamuk kalmaz. Yunanistan, ABD, Brezilya ve Arjantin'den ithal ederiz" dedi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Aykut Ünlüpınar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: