Çukurova’nın Narenciye Balı Hasadı Yapıldı

Bal Tanıtım Derneği’nin Adana’da düzenlediği 4. narenciye balı hasadı ve tanıtım töreni işadamı Recai Gizer’in...

Bal Tanıtım Derneği’nin Adana’da düzenlediği 4. narenciye balı hasadı ve tanıtım töreni işadamı Recai Gizer’in merkez Seyhan ilçesindeki portakal bahçesinde gerçekleşti. Programın açılışında konuşan Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Arasan, Adana’nın coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Özellikle narenciye bahçelerinin çok olması kenti arıcılıkta çok önemli bir noktaya getirdiğini belirten Arasan, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok kişinin arılarını kışlatmak için Çukurova’ya getirdiğini kaydetti. Burada sezonun C vitamini kaynağı olan narenciye balını hasat ettikten sonra tekrar memleketlerine göç ettiğini hatırlatan Arasan, “Adana’nın bu özel konumundan dolayı arıcılık sanayi ve bal ticareti de bölgede gelişmiştir. Bugün ilimizde 3 tane petek fabrikası, 9 tane bal ambalajlama tesisi bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli kovan merkezlerinden birisi olan İmamoğlu İlçesinde 50’ye yakın arı kovanı atölyesi mevcuttur. Ülkedeki toplam bal ve arı ürünleri ticaretinin önemli bir bölümü bölgemizde gerçekleşmekte.”dedi.
Arıcılığın tarım sanayisindeki yıllık katkısının 5 milyar dolar seviyelerinde olduğuna işaret eden Arasan, arısız ve arıcısız bir tarım da düşünülmeyeceğini ifade etti. Bal ve arı ürünlerini tüketmenin sağlığa kattığı değeri hesaplamanın mümkün olmadığına değinen Ömer Arasan, sağlıklı bir yaşam için bal ve arı ürünlerinin tüketiminin artırılması gerektiğini bildirdi. Arasan, bu yılki Altın Arı Ödülünü sektöre desteklerden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verileceğini sözlerine ekledi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise Türkiye’nin ilk bal hasadını yapmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. Bal yönünden çok iyi bir konumda olan Adana’nın bu özelliğinin pek bilinmediğinin altını çizen Aygül, kentin kovan varlığı ve bal üretimi bakımından üçüncü sırada yer aldığını aktardı. Her yıl yaklaşık 350 bin kovanın ile getirilerek kışlatıldığını hatırlatan Aygül, şöyle devam etti: “Bu yönüyle bakıldığından şehrimiz arıcılık sektöründü çok ideal bir noktadır. Amacımız bundan sonraki yıllarda balın hak ettiği değeri de bulmasıdır. Çünkü ne üretirseniz üretin değer fiyatından piyasaya sürülmesi halinde bir kıymet arz eder. İnşallah önümüzdeki dönemde firmalar bu konuda yapacakları ortak çalışma ile balı ülke ve dünya piyasasına ‘Adana markası’ olarak ihraç ederler. Böylece çiftçilerimiz buradan iyi bir gelir elde ederler. Son yıllarda biraz gerilese de Adana yine ülkenin tarım başkentidir. Hayvancılıkta da son derece potansiyeli var.”

Reklam
Reklam

Ticaret Borsası, Arı Yetiştiricileri Birliği’nin de destek verdiği programda konuşmalardan sonra Vali Yardımcısı Halis Arslan, İl Gıda, Hamit Aygül, Ömer Arasan ve diğer katılımcılarla birlikte maske giyerek, ilk bal hasadını yaptı. Bu bal açık artırma yöntemiyle 10 bin liraya Karlıova Balevi Müdürü Ömer Salcan ile Anadolu Arı Çiftliği Müdürü Hasan Özkan satın aldı. Desteklerinden dolayı iki kurum temsilcisine plaket takdim edildi. Organizasyona Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz