Cuma hutbelerinde okunan ayeti ilk kim uyguladı?

Emeviler yönetiminde devam edegelen cuma hutbelerinde ehl-i beyte lanet okunması meşum adetinin Halife Ömer bin...

Emeviler yönetiminde devam edegelen cuma hutbelerinde ehl-i beyte lanet okunması meşum adetinin Halife Ömer bin Abdülaziz tarafından kaldırıldığı belirtildi.
Nesil Yayınları’ndan geçtiğimiz günlerde okurlarıyla buluşan Nebevî Nefes romanı, İslam tarihi hakkında, pek de malumat sahibi olmadığımız bir döneme ışık tutuyor. Özellikle Emevîler dönemini inceleyen roman, o dönemde yaşanan hadiseleri ve o hadiselerin ümmetin geleceğine yaptığı etkileri irdeliyor satır aralarında.
“Bu romanı, bugünün insanları tarafından yeterince tanınmadığını düşündüğüm bir portre üzerine, yani İslam’ın Emeviler dönemindeki yüzakı Ömer bin Abdülaziz üzerine şekillendirmek istedim” diyen yazar İkram Arslan; Ömer bin Abdülaziz’in anlaşılmasıyla ancak Emevî döneminin (ve bugünkü âlem-i İslam’ın) temel problemlerinin anlaşılabileceğini söylüyor.
“Özellikle hutbeler konusunda yaptığı bir değişilik var ki; o güne kadar süren büyük bir eziyeti ümmetten kaldırmıştır” diyen İkram Arslan, bu değişikliğin, o zamana kadar Emeviler yönetiminde devam edegelen cuma hutbelerinde ehl-i beyte lanet okunması meşum adetinin olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ömer bin Abdülaziz, başa geçer geçmez ilk iş olarak hemen bir emir yayınlamış ve hutbelerde ehl-i beyte lanet okunmasını yasaklamıştır. Onun yerine Nahl suresinde geçen; ‘Şüphesiz Allah, adaleti, ihsanı, yakınlara vermeyi emreder; çirkin utanmazlıklardan (fahşadan), kötülüklerden ve zorbalıklardan sakındırır. Size öğüt vermektedir, umulur ki öğüt alıp düşünürsünüz’ ayetini okumayı emretmiştir. Ve bugün de cuma hutbelerimizde, o güzel emrin/değişikliğin hatırasına hürmeten o güzel ayet-i kerime okunur.”
Böyle güzel uygulamaların sahibi bir halifenin tanınmasının bugünün karmaşası içinde boğulan Müslümanlar için elzem olduğunu söyleyen İkram Arslan, Nebevî Nefes romanını biraz da bu yüzden kaleme aldığını, böyle güzel insanların unutulmasına engel olmak gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz