Cumhurbaşkanı ay-yıldız konusunda gaf yapmış

İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Çankaya Köşkü'nde verilen yemekte yaptığı konuşmada ay-yıldız konusunda gaf yapmış.

DUBLİN (ANKA) – İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Türkiye’ye resmi ziyareti sırasında Çankaya Köşkü’nde verilen yemekte 19. yüzyılın ortasında ülkesinde yaşanan büyük açlık sırasında Osmanlı’nın gıda yardımı ile dolu üç gemiyi İrlanda’nın Drogheda Limanı’na gönderdiğini söyleyerek Türkiye’ye teşekkür etmişti.

[

****](https://www.mynet.com/irlanda-takiminda-neden-ay-yildiz-var-110100501867)

Ancak yerel tarihçiler böyle bir şey olmadığını bildirirken, McAleese’nin sözcüsü Sheila Clarke da, söz konusu atıf konuşma metnine “iyi niyetle” eklendiğini belirterek göndermenin “sağlam bir tarih gerçeğe dayanmadığı”nın anlaşıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Mary McAleese, Salı günü Çankaya Köşkü’nde verilen yemekte yaptığı konuşmada İrlanda’nın en büyük futbol takımlarından biri olan Drogheda’nın amblemindeki ay yıldız sembolünü açıklarken, 150 yıl kadar önce ülkesinde yaşanan büyük açlık sırasında dönemin Osmanlı hükümdarı Abdülmecit tarafından İrlanda’nın Drogheda Limanı’na gıda yardımı ile dolu üç gemiyi gönderdiğini söyleyerek Türkiye’ye teşekkür etmişti. McAleese’nin, konuşmasında ayrıca “Yük, Drogheda isimli limana indirilmiş ve o zamandan beri halkın ısrarıyla ülkenizin yıldız ve ayı, kentin armasının bir parçasıdır” dediğine dikkat çekiliyor.

Ancak İrlanda’nın önde gelen gazetelerinden The İrish Times, böyle bir şey olmadığını belirterek “Cumhurbaşkanı Mary McAleese ve yardımcıları, Salı günü akşamı Türkiye’de söylediği sözlerin gerçeğe değil yerel efsanelere dayandığını öğrenince kıpkırmızı oldular” yorumunu yaptı.

Gazete, yerel tarihçilerin bu sözlere çok şaşırdığını belirtirken “Drogheda Liman İdaresinde böyle bir şey olduğuna ilişkin herhangi bir kayıt bulunmuyor” diye yazdı. Haberde “Drogheda tarihçileri, armadaki yıldız ve ayın izlerini 1210 yılında İrlanda’nın İngiliz Valisi King John Lackland’ın kentine ilk imtiyazlar tanıdığı dönemde bulabiliyorlar” denildi.

Reklam
Reklam

Bu arada McAleese’nin sözcüsü Sheila Clarke da, söz konusu atıf konuşma metnine kendilerine verilen bilgilere dayanarak, “iyi niyetle” eklendiğini belirtirken de “Ancak şimdi göndermenin sağlam bir tarih gerçeğe dayanmadığı gibi göründüğü”nü söyledi.

ANKA