Yasalaştığında tam 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolunun açılacağı EYT düzenlemesiyle ilgili yasa teklifinin bu ay içerisinde Meclis'e sunulması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023'ün ilk Kabine Toplantısı sonrası, düzenlemenin yol haritasını açıklaması bekleniyor.
ATV Haber'de yer alan habere göre; Kabine öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a esnaftan da bir mektup gönderildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken; işçiler için 5 bin olan prim gününün esnaf için 9 bin olarak uygulandığına dikkat çekti, emeklilik şartlarının eşitlenmesini istedi.
Esnafın emeklilik talebi de Kabine Toplantısı'nda masada olacak.
EYT düzenlemesi hızla imzaya açılıp, önce komisyona sonra da Genel Kurul'un önüne gelecek. Planlanan takvime göre yeni yılın kabul edilecek ilk yasalarından biri olacak.
Çalışanlar isteğe bağlı emekli olacak. Kamu kurumları dışında emeklilik hakkı elde edenlerin yüzde 80'inin çalışmaya devam etmesi bekleniyor.
Emekli maaşı için ilk şartsa istifa etmek. Düzenlemede kadınlar için 20, erkekler içinse 25 yıl hizmet şartı aranacak. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı olmayacak. Taşerondan kadroya geçip emekli olmak isteyenler için de ayrı bir düzenleme yapılacak.
Düzenleme yurt dışında çalışanları da kapsayacak.
EYT'li olup çalışmaya devam edenlerin maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Maaşlar Meclis takvimine göre en geç Mart 2023'te hesaplara yatacak. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, EYT düzenlemesindeki takvimle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı;
"Pazartesi Plan ve Bütçe Komisyonu var. Özellikle memur maaşları, emekli maaşları. Salı günü Genel Kurul kabul ederse, 15 Ocak'a kadar hayata geçmesini istiyoruz. Bu dönemde sözleşmeli personelin kadroya alınması var. Çok teknik konular bunlar. Bakanlıktaki arkadaşlarımız çok yoğun çalışıyor. O komisyondan geçecek. Sonra da EYT ile çalışmalarımız olacak. Şubatın ortalarına kadar geçmesini umut ediyorum. En geç mart ayında maaşlar yatacak diye düşünüyorum."