Cumhurbaşkanı Erdoğan "g-20 Enerji Bakanları Zirvesi"nde Konuştu

Özgür ALTUNCU-Taner YENER/İSTANBUL, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Enerji Bakanları Zirvesi'ne katılmak için Kısıklı'daki konutundan saat 10:31'de çıktı. Tarabya'daki zirveye

Özgür ALTUNCU-Taner YENER/İSTANBUL,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Enerji Bakanları Zirvesi'ne katılmak için Kısıklı'daki konutundan saat 10:31'de çıktı. Tarabya'daki zirveye yetişmek için hızlı hareket eden Erdoğan, yaklaşık 22 km'lik yolu 13 dakikada aldı. Erdoğan saat 10:44'de Tarabya Oteli'ndeydi. Erdoğan kısa bir süre sonra da konuşmasını gerçekleştirmek için kürsüyü çıktı.

İLAVE BÜYÜME ELDE EDEBİLİRİZ
Hem ulusal ölçekte hem küresel ölçekte büyüme sağlamanın yolunun ulusal güvenin tesis edilmesi olduğuna inandıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Performansımızın altında bu yatıyor. G-20 üyeleri olarak geçtiğimiz yıl kabul edilen stratejileri uygulamamız yönünde 2018'e kadar yüzde 2.1 ilave büyüme elde edebiliriz. 2 trilyon dolar demek bu. Böylece sözlerimizin arkasında durduğumuzu tüm dünyaya göstermiş olacağız" dedi.

Reklam
Reklam

1.5 TRİLYON ALTYAPI GEREKİYOR
2030 yılına kadar küresel altyapı ihtiyacının 70 ile 90 trilyon dolar olarak hesaplandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan," Sadece Asya ülkelerinin ihtiyaç duyduğu tutar 8 trilyon dolardır. Gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedefi için yılda 1.5 trilyon dolar altyapı gerekiyor"dedi.

YERLİ VE MİLLİ ANLAYIŞ TEŞVİK EDİLMELİ
Kamu - özel işbirliği uygulamalarıyla kamunun milli bütçe ile gerçekleştirilemeyecek altyapı yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Özel sektörün dinamizmi ile kamunun ihtiyaçlarını bir araya getirirsek yatırımları canlandırabiliriz. Kamunun kıskançlık dönemini kapatması lazım. Onu ayaklar altına alması lazım. Bir dayanışma yardımlaşma içinde bunu gerçekleştirmek mümkün. Özel sektörün güveni kazanılmalı. Özel sektörde reel sektörün içindeki yatırımcıyı sıkıştırmak da bunun önünü tıkıyor. Yerli ve milli anlayış teşvik edilmeli. Bu anlayış ile G-20 ülkelerinden yatırım stratejileri geliştirmesini talep ettik.Bu konuda alacağımız kararlar ekonomik büyümenin daha yüksek olmasına katkıda bulunacaktır. Özellikle enerji alanındaki yatırım ihtiyacına özel önem veriyoruz. Küresel altyapı ihtiyacının büyük bir bölümünü enerji yatırımları oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İHTİYAÇ YÜKSELECEK
Dünya genelinde enerji talebinin artmaya devam edeceği belirten Erdoğan," Enerji ihtiyaçları ciddi anlamda yükselecek. Dönem başkanlığımızın bir diğer özelliği de kapsayıcılıktır. G20'nin temel hedeflerinden biri olarak ele alınmıştır. Dezavantajlı grupların ekonomik refahtan pay almalarına özel önem veriyoruz. G20 ülkeleri düşük beceri seviyesine ait veya kayıt dışı istihdam edilenleri yüzde 15 oranında azaltmayı taahhüt ediyoruz. Aynı şekilde kadınların ekonomi içindeki rolünü kuvvetlendirmeye dönük çalışmalar yapmak üzere kuruluşunu teşvik ettiğimiz kadın 20 grubunu hayata geçirdik" diye konuştu.

ENERJİYE ERİŞİM SORUNU
Bazı ülkelerin enerjiye erişim konusunda sıkıntılar yaşadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya genelinde 1,3 milyar insanın elektrikten mahrum oluyor olması vahim bir durumdur. Bizim elektriğimiz var ısınıyoruz. Gece elektrikler yanıyor. Gündüz de yanıyor. Bunu diyemeyiz. Bu insanların 650 milyonu sahra altı Afrika'da yaşıyor. Bu kıtanın yarısından fazlasının elektriğe erişimi yok. Enerjiye erişime özel önem veriyoruz. Sahra altı Afrika'da çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" dedi.

Reklam
Reklam

ZEMİN YETERLİ
Bugün kabul edilecek eylem planının G-20'nin 2030 kalkınma gündemine önemli katkıları olacağını söyleyen Erdoğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: Kapsayıcılık bağlamında diğer bir husus olan KOBİ'lerin küresel entegrasyonu için önemli çalışmalar yaptık. Dünya KOBİ forumunun İstanbul'da kurulmasına öncülük ettik. Bu forum sayesinde KOBİ'ler seslerini daha güçlü duyurma imkânına ulaşacaktır. Geçtiğimiz yıl kabul ettiğimiz enerji prensipleri enerji konularını dâhil etmek bakımından önem taşıyor. Bu sene dönem başkanlığı olarak enerjiye erişim yenilenebilir enerji verimsiz fosil yakıt sübvansiyonları gibi konular üzerinde durduk. Küresel enerji meselelerini ele almamız gerektiğine inanıyorum. G-20 ülkelerinin bu alanda işbirliğini gerçekleştirmeleri için zemin yeterlidir. Bu alandaki çalışmaların önümüzdeki yıllarda genişletilmesi gerekiyor.

TANAP'I ÖRNEK VERDİ
Erdoğan TANAP projesinin başarıyla yürümesinden söz ederek, "Şu anda TANAP hızla devam ediyor yürüyor. Burada bir dayanışma var. TANAP'a ortak ülkelerin el ele vermesi TANAP'a yatırım sürecini hızlandıracaktır" dedi. Erdoğan konuşmasının ardından zirveye katılan G20 ülkeleri enerji bakanlarıyla ile aile fotoğrafı çektirdi.
(FOTOĞRAF)

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: