Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni dönemde 20'nin altında bakan olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak yayınında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemde bir veya iki cumhurbaşkanı yardımcısının görevlendirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakan sayısının da 20'nin altında olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında soruları yanıtladı. Milletvekili aday listelerinde yer almayan bakanlar için "Arkadaşlarımızın biraz da kendi tercihleri" ifadesini kullanan Erdoğan, Meclis'te 300'ün üzerinde vekil hedeflediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı yardımcılarının bir veya iki olacağını kaydeden Erdoğan, bakan sayısının da 20'nin altında olacağını söyledi. Erdoğan, "Bunların yanında bakan yardımcıları ve ofisler olacak" dedi.

"BEN EKONOMİ TAHSİLİ GÖRDÜM"

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Reklam
Reklam

Ben ekonomi tahsili gördüm o günden bugüne hocalarımız bize özellikle 'ekonomi cesaret ister' derlerdi. Daha sonra ben siyasi hayatımda ona şunu ilave ederdim; hayatta siyasette cesaret işidir. Bunu göze alamayan buna hiç girmesin. Belli bir bedeli ödemeyi göze alacaksın.

Biz 81 ili dolaştık. Muhalefetin böyle birşeyi olmadı. Bağlumdaki ziyaretimizde gittik gayet güzel vatandaş bizi bağrına basıyor.

Bu biraz da arkadaşlarımızn kendi tercihleri. Onlar farklı düşünceler içinde de olmuş olabilirler. Siz aday olmayın diye böyle bir şey söz konusu değil.

Parlamentodan kabineye alınacak olan arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor.

Parlamentodan istifa ederek kabineye bakan alırsanız onu parlamentoda kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü hükümet diyorsak güçlü meclis ile oluşturacaksınız. Buradaki sayı bu bakımdan çok önemli.

"PARLAMENTODA 300'ÜN ÜSTÜ LAZIM"

AK Parti'yi de Cumhur İttifakı'nı da güçlü kılmanız lazım. Artık cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok artık sadece karaname çıkarabilir. Kararname ile her şeyi çözemiyorsunuz. Güçlü parlamento aritmatiği içinde yasal düzenlemeyi çok daha seri yapalım. 300'ün üzerinde bir rakamı yakalamamız lazım.

Reklam
Reklam

KABİNEDE YER ALACAK İSİMLER

İsimler şu anda açıklanamaz. Mümkün de değil. Biz dersimizi iyi çalıştık. Kaç kişiden oluşan bir kabine olacak bunun üzerinde çalışıyoruz. Kabinenin dışında bakanların dışında neler olacak; Yardımcı bakanlar olacak. Yeni sistemde ofis sistemini de oluşturacağız.

BAŞKAN YARDIMCISI SAYISI

Bunların detaylarını son düze çıktığımız anda, bunların hepsini açıklamaya başlayacağız. Başkan yardımcısı sayısı 2 olabilir, daha fazla olabilir. Hedef bir veya başkan yardımcısı.

AKAR VE FİDAN KABİNEYE GİRECEK' İDDİASI

Sizden ilk defa duyuyorum. Şu anda böyle bir düşünce söz konusu değil ama dünyada özellikle başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde, Genelkurmay Başkanları olsun, Milli İstihbarat Teşkilatları olsun çok büyük önem ifade ederler. Tabii ki şimdi bizim dönemimizde de bu birimler bu önemlerini koruyacaklar ama bunlar hangi sorumlulukları üstlenerek bunu koruyacaklar, şu anda yapılan çalışmalarla onların içeriğini de dolduruyoruz.

"20'NİN ALTINDA BAKAN OLACAK"

Bu noktada kesinlikle bir defa 20'nin altında olacağı malum. Bunlar hem devletin işlerini ciddi manada ağırlaştırıyor.
Bunların yanında bakan yardımcıları ve ofisler olacak. Cumhurbaşkanı istediği anda bunalara delege edeceği iş ile onları çok daha aktif hale getirecek.

Reklam
Reklam

İNCE'NİN GÜLEN İDDİASI

Çok açık net konuşuyorum. Ama açık net, Sayın İnce'den cevap bekliyorum. Onun genel başkanının dürüstlüğü ortada, yakından uzaktan alakası yok. Ben sizden bir şey daha isteyeceğim. Reji müsaitse, Muharrem İnce'nin genel başkanına yönelik saygıyı aşan ifadeleri var. Bir kere girdin, iki kere girdin, üç kere girdin olmadı diye sayan... Ben Pensilvanya'dan parti kurmak için izin almaya yönelecek kadar düşük bir siyasetçi değilim. Ben Gülen'i belediye başkanlığım döneminde tanıdım, yüz yüze kendisiyle 2 veya 3 kere görüştüm. Parti kurmak için, dava arkadaşlarım, yol arkadaşlarım var; görüşmelerimizi yaptık, adımımızı attık. Ben niçin Pensilanya'dan izin alacağım ki! İspat etmezse namerttir. Ben bu tür meselelerde sert konuşurum. Kimle gittim, ispat etmesi lazım. Çıkıp bunu açıklayacak, açıklamazsa namerttir. Veyahut çekilip gitsin. Böyle bir şey söz konusu değildir. Tayyip Erdoğan bir şeyi bir kere söyler. El vurup savurmak, bunlar kabadayılık işi değildir. Dersini almak istiyorsa da, yeri bellidir; gelip yanımızda ders alsın.

Reklam
Reklam

(Erdoğan'ın isteği üzerine İnce'nin Kılıçdaroğlu'yla ilgili sözlerinin bandının yayınlanmasının ardından) Bu kişi, düşünebiliyor musun. Genel başkanını yerin dibine sokuyor. O gün takdim ederken diyor ya. Muharrem İnce gel. Kim bu Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayın ya! Sanki böyle yoldan geçen birisini çağırıyor. Şu anda Muharrem İnce'nin bir defa Kılıçdaroğlu'nun şahsındaki değeri bu. Milletin şahsında değerinin ne olacağını da milletim gösterecek. Genel başkanına böyle yaklaşan bir insandan bu ülkeye cumhurbaşkanı olabilir mi; cumhurbaşkanlığını bu kadar küçük gören birinden de siyasetçi olabilir mi?

-Şahsımda yaptığı açıklama tamamen yanlıştır. Gazeete küpürü dedi gönderdiğimiz belgelere, şu ana kadar da bir gelişme, belge yok. Hadi açıkla! Kim söyledi! Hangi yetkili söyledi, ADalet Bakanı mı söyledi! AMerika'nın CHP ofisinin başındaki adam söylediyse hepten istifa et! Açıkla! Türkiye'yi karalama. Biz Sayın Obama döneminde 85 koliyi Adalet Bakanlığı olarak gönderdik. İddianameler var, tabii yazılı basından görseller de var. Hayatı bunların yalan, iftira! Ama bunlara en güzel cevabı 24 Haziran'da benim milletim verecek.

Reklam
Reklam

İNCE'NİN EĞİTİM VAATLERİNE DAİR

Eğitim ücretsiz olacak dedi. Eğitim ücretli mi? Kalktı. Kitaplarını masalarının üzerine koyuyor muyuz, ücretsiz olarak alıyorlar mı alıyorlar, burs veriyor muyuz veriyoruz. Neler olmuş eğitim sisteminde bunu bilmiyor. AK Parti neler yapmış, ne kadar burs veriyor araştır.

Şunları bir incele. Kalkmış 'Bedava olacak' diyorsun şu an zaten bedava. 'Bu kadar öğretmen alacağız'. Bir araştır AK Parti iktidarında kaç tane öğretmen alınmış. 25 veya 30 bin öğretmen alımı söz konusu. İhtiyaç oluştukça bu öğretmeni alacaksın.

Şu anda neredeyse üniversiteye giremeyen öğrenci kalmıyor. 75 üniversite son açılanlar ile 200'ün üzerinde üniversite var.

"ÜNİVERSİTESİ OLMAYAN İL KALMADI"

Dedik yaptık. Şu anda üniversiteye giremeyen öğrenci kalmadı. Türkiye genelinde 75 üniversite var. Biz üniversiteleri yavrularımızın Anadolu’nun dört bir yanında ayağına getirdik. Üniversitesi olmayan il kalmadı. Bunları AK Parti yaptı. Bizim bütün derdimiz üniversitelerimizde akademisyen konusundaki sorununu aşmak, daha ileriye taşımak. Artık Aziz Sancar’larımız bir tane olmasın. Bunun için yarışıyoruz. Kendisiyle havaalanında görüştük. Öğrencilere akademik yaklaşımı olan öğrencilere çalışın akademisyen olun. Siyasete pek bulaşmayın demiş. Valla doğru söylemiş. Biz siyasetçiler olarak akademisyenlerimizin hizmetkarı olalım.

Reklam
Reklam

Tek çatı altında benim vatandaşım artık istediği hastaneye girecek hatta sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmalı olan özel hastanelere benim vatandaşım girecek dedim. Giriyor mu? Evet. Hastaneleri tek çatı altında birleştirdik. Bu vatandaş çileler çekti. Kimlik kartları, mühürleri unutmuyor. Gaz yağı, ekmek mühürü vardı. Bunları ben hep büyüklerimizden gördüm. Kalkmışlar eski Türkiye tekrar oraya dönecekmiş. Tüm bunların hepsini tek çatıda toplayınca eczanelerle ilgili yasal düzenlemeyi yaptık. Hasta istediği yerden gidip ilacını alabilecek. Biz herşey insan için dedik. Bazı yasak ilaçlar vardıki bedelini vatandaş kendisi öderdi.

"BİZ GÜVENDİK ŞU ANDA BU ADIMI ATTIK"

  • Kızaklarla çekilmek suretiyle o kış mevsiminde hastaneye götürülen hastalar vardı. Paletli sistemi, ambulans helikopterleri, uçakları getirdik. Tüm müdahaleleri yapar hale geldik. Bu devrimi biz gerçekleştirdik. Şehir hastaneleriyle attığımız adım. Şu anda 5 tane öyle hastanemiz var. Türkiye'nin sağlıkta görünümü dünya ileri noktada. Gençlere şunu söylemek istiyorum, seçilme yaşını 18'e indiren kim? Biz. 30'dan 18'e indi. Bu gence güvenme olayıdır. Biz güvendik. Şu anda bu adımı attık. Gençliğin bunu bilmesi lazım.
Reklam
Reklam

"BUNDAN SONRA BÜYÜK USTALIK DÖNEMİNE GEÇECEĞİZ"

İnce diyor ki bunları niye yapalım, ihtiyaç yok diyor, bütçeden para yok diyor. İnce kaynakların çeşitlendirilmesi diye bir şey var ekonomide. Bunuda en iyi yapan biziz. O da bizim dönemimiz de oldu. Eğer bunlar milli bütçeyle olacak olsaydı bizden öncekiler yapardı ama yapamadılar. Biz kaynakların çeşitlendirilmesiyle bu adımları attık. Şu anda ustalık dönemini yaşıyoruz, bundan sonra da büyük ustalık dönemine geçeceğiz.

BAHÇELİ İLE ORTAK MİTİNG

Arzu ederim. Final mitingi yapsak isabetli olur diye düşünürüm. Bahçeli'nin de olumlu bir yaklaşımı olursa final mitingini İstanbul, Ankara gibi yapma durumumuz olabilir. Arkadaşlar görüşüyorlar, karşı taraftan olumlu cevap gelirse neden olmasın.

Reklam
Reklam

YASSIADA PROJESİ

Yassıada projesiyle ilgili açılış olacak. Demokrasi ve özgürlükler adası çocukluğum özellikle rahmetli Menderes'in idama gidişindeki resmi unutmam mümkün değil. Yassıada'nın üstüne çok şeyler yazıldı. Bizans'a yönelik hücreler birçok şey var. Fazla sürmeyecek. 2019'un başlarında bitiririz. Ağaç katletmek CHP'nin işi. Yeşilden anladığı nedir biliyormusunuz? Taşlara kayalıklara yeşil boya püskürtüyorlar. CHP'nin yeşili bu. Biz milyarlarca fidan ağaç diktik. Yeşili yaşatmayı biz biliriz.

"BİZİM Kİ DEMOKRASİ ADASI OLACAK, DARBE ADASI DEĞİL"

Bu ülkeye bunca hizmet vermiş bir başbakan'a şu revamıdır? Başında bir binbaşı ve onu idama hazırlıyorlar. Onlar bunu hayal ederken AK Parti'nin hayali demokrasi ve özgürlükler adası. Birçok şeyleri planladılar ama bilmedi ki bu planların üzerinde Allah'ın planı var. Bizim ki demokrasi adası olacak, darbe adası değil. Bu CHP'lilere yakışır. Bizimkisi demokrasi ve özgürlükler adası olacak.

AVRUPA ÜLKELERİNİN MİTİNG YASAĞI

Şu an itibarıyla gerçekten Avrupa bazı ülkeler dışında bir akıl tutulması yaşıyor. Hele hele Almanya. Başka şeyler konuşuyorlar bakıyorsunuz yine terör örgütlerine başta PKK, FETÖ'ye kapılarını açıyorlar. Bunun gerekçesi şu böyle yaparsak Türkiye'yi köşeye sıkıştırırız diyorlar. Sıkıştıramayacaksınız. Biz nerelerle kontak içinde olduğunuzu biliyoruz. Söylediğimizde rahatsız oluyorsunuz. Seçim yaklaşıyor bahane uyduruyorlar.

PKK şimdi sizden 3 ay önce izin mi almalı? Oradaki STK'larımıza dahi izin vermiyorlar, salon vermiyorlar. Ben bunun kalıcı olacağına ihtimal vermiyorum. Ancak bu saygı sevgi olursa bizde saygı sevgiyi gösteririz. Olmazsa bizde gereği neyse onu yaparız. Şu anda Dışişleri Bakanımız Solingen faciasının yıldönümü nedeniyle Almanya'ya gidecek. Merkel ile görüşecek. Biz sizinle NATO'da beraberiz. Küresel gücüz. Bunu bilmeleri lazım.

Benim 5 milyona yakın insanım var sizde. Bu teröristlere bu zemini açık tutumamaları gerekir. Karşılıklı menfaat esasına göre temenni ederim ki bu süreci hallederiz. Zaten Bosna Hersek'te bütün Avrupa'ya mesajı verdik. Biz dünyada eğer barışa gayret edeceksek bu anlayışlarla bu olmaz, teröristlere zemin hazırlamakla bu olmaz. Teröristlerin önünü keserek barış sevenlerle demokrasi mücadelemizi götüreceğiz.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

ABD'nin kendine has bir yönetim anlayışı var. ABD'de başkanlık dışındaki orada yapılanma farklı. Pentagon'a bakıyorsunuz farklı. Hepsinin çalışma metodu var. Trump ile farklı bir çalışma sürecini işleteceğimizi inandık. Kuzey Suriye'deki yaklaşımlarını hiç iyi bulmadım.

5 bin tır silah getirmelerini hiç iyi bulmadım. 20 civarında ABD'nin üssü var orada. Kim için kuruyorsunuz? Türkiye'nin buradaki illerine karşı siz PYD YPG'yi destekliyorsunuz, her türlü silahı veriyorsunuz. Biz kendi paramızla sizden silah alamıyoruz onlara destek oluyorsunuz. Sonra tavır alınca niye alıyorsunuz? oluyor. Biz kendi başımızın çaresine bakmak zorundayız. ABD ile NATO'da olan birlikteliğimizin ve stratejik ortaklığımızın kabul görmesi lazım.

Tekirdağ mitingimizi Çorlu'da yapacağız. Onda önce Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul adaylarımızı tanıtacağız. Bütün arkadaşlarımız hepsi fetih programlarıyla ilgili hazırlıklarını sürdürüyor.

5 babayiğit çalışma yapıyor. En gelişmiş teknolojiyi kullanmak suretiyle ülkemizi otomotiv sektöründe hem iç piyasa hem ihracata hazırlayacaklar. Bu 5 babayiğit sayın İnce gibilerini ceplerinden çıkarırlar. Onlar kolay kolay her yere adım atmazlar. Onlara teşekkür ediyorum. Sayın İnce savunma sanayiine girmeyecekmiydik?

SİHA ve İHA'lar olmasaydı Zeytin Dalı'nda yarı yolda kabalirdik. ABD bize vermiyordu. İsrail'den aldıklarımızda arıza yaptığı zaman tamiri mümkün olmuyordu. Zırhlı taşıyıcılarda Türkiye'de rekabet var. İnce ve Kılıçdaroğlu iyi konuşun. Bunlar olmadığı zaman yarı yolda belini bükerler. Yerlilik oranı savunma sanayiinde yüzde 20'ydi şimdi ise yüzde 65. Bu noktaya geldik. 2002'de 66'ydı şimdi 600 oldu. Bütçe 5,5 milyar dolardı şimdi ise 60 milyar dolara çıktı. Savunma sanayiini hafife alan hiçbir ülke iflah etmez.