Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü! 'Barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ikili basın toplantısı yaptı. Erdoğan, Ukrayna'daki savaş ile ilgili, "Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme kapsamında Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın seyri, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devam etmesine ilişkin temaslardaki son durum, bölgede kalıcı barış arayışları konuları ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Zelenski arasında Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin de görüşüldüğü öğrenildi.

Reklam
Reklam

Görüşme sonrası Erdoğan ve Zelenskiy ortak basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Füze saldırı sebebiyle her iki ülkeye de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatlarını kaybeden Ukrayna vatandaşları için taziyelerimi sunuyorum. Bugünkü görüşmemizde savaşla ilgili görüşmeleri konuştuk.

Savaşın başta Ukrayna olmak üzere menfii yansımaları giderek artıyor. Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız.

Savaşa rağmen ikili ticaretimizin istikrarlı bir seyir izlemesinden memnunuz. 10 milyar dolar hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi arttırmak konusunda mutabık kaldık. Pek çok firmamız savaşın getirdiği riskleri göğüsleyerek arazi çalışmalarına devam etti devam ediyor.

Kırım tatarlarının Ukrayna'daki varlığı iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren önemli unsurlarından biridir. Kırım tatar soydaşlarımızı her zaman destekledik, destekleyeceğiz. Kıymetli dostum ve saygı değer heyet üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Reklam
Reklam

Zelenski'nin açıklamasının satır başları şöyle;

Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanı ve Türk halkına Ukrayna'nın egemenliği için desteğiniz için teşekkür ederim. Biz gücümüzü güvenliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın Rus esaretinden kurtulmak için teşekkür ettik.

Kendi evinde barış içinde ilgili bir hayat hakediyor. Söz konusu zirve İsviçre'de gerçekleşecek. Açılış zirvesine gelince biz Rus tarafının temsilciğilini orada görmüyoruz. Adil bir barış elde etmek istiyoruz. Öncelikle ilgili ülkeler bir plan geliştirecekler. Sonra Rusya dahil edilebilir.

Bu içerik Cansu Akalp tarafından yayına alınmıştır