Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya'ya Sokullu Mehmet Paşa göndermesi

Rusya ile yaşanan krizi değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sokullu Mehmet Paşa mesajı verdi. İşte Sokullu Mehmet Paşa'nın meşhur sözünü hatırlatan Erdoğan'ın açıklamaları...

Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile Türkiye'nin ilişkileri bir anda kopma noktasına geldi. Düşürülen Rus uçağının ardından ortaya çıkan siyasi ve ticari anlaşmazlıkların ardından iki ülkenin siyasi liderlerinden de çeşitli açıklamalar yapıldı. Son olarak Rusya ile yaşanan krizi değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında ilginç bir açıklamada bulundu.

Erdoğan Sokullu Mehmet Paşa açıklamasında "Suriye ile ilgili görüş farklılığımız olan ülkelere karşı özel bir husumetimiz yoktur. Bununla birlikte egemenlik haklarımızla ilgili hassasiyetimizden en küçük bir taviz vermemizi de kimse bizden beklemesin. Bu millet aç kalır, açıkta kalır ama asla istiklalinden vazgeçmez. Sokullu Mehmet Paşa, İnebahtı Savaşı ile ilgili, 'Biz Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kestik, sizse İnebahtı'nda bizim sakalımızı traş ettiniz' diyor. Kesilen kol yerine gelmez ama kesilen sakal daha gür olarak yeniden çıkar. Türkiye, bugün de kendisine dost olanlara kazandıran, husumet besleyenlere kaybettiren bir konumdadır." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

SOKULLU MEHMET PAŞA KİMDİR?

Sokullu Mehmet Paşa I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve yine I. Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde toplam 14 yıl, 3 ay, 17 gün Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış Boşnak asıllı Osmanlı Devlet adamıdır. Hem Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibariyle hem de icraatları, projeleri ve kişiliği sayesinde en büyük Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir.
Devşirme sistemiyle saraya getirilen Sokullu Mehmet Paşa görevde iken Trablusgarp Seferi'ne katıldı, İstanbul Tersanesini genişletti ve yeniledi. 1549'da vezirliğe yükselerek Rumeli Beylerbeyliğine atandı. 1961 yılından itibaren 15 yıl süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresini fiilen elinde tuttu.

Sokullu Mehmet Paşa Tunus'u Osmanlı himayesi altına sokarak, Kuzey Afrika'yı da denetlemek istiyordu. Ama Piyale Paşa ve Lala Mustafa Paşa gibi karşıtların etkisiyle Divan 1570'de Kıbrıs'ın alınması kararını aldı. Sokollu Venediklilere karşı böyle bir savaşın Avrupa'yı kendilerine karşı birleştireceği görüşündeydi. Ama Lala Mustafa Paşa Divan'a uyarak 1571'de Kıbrıs'a çıktı. Haçlı Donanması'nın misillemesinde Osmanlı donanması İnebahtı'nda yenildi. Alınan ağır yenilgi karşısında Osmanlılara gelen bir Venedik elçisine "Biz sizden Kıbrıs'ı alarak kolunuzu kestik, siz ise donanmamızı yenmekle yalnızca sakalımızı kestiniz; unutmayın ki, kol bir daha yerine gelmez, ama sakal eskisinden de gür çıkar." dedi. Gerçekten de Sokollu'nun dediği oldu ve Venedikliler barış istemek zorunda kaldılar. Daha sonra Osmanlı Donanması Tunus'u İspanyollardan aldı.

Reklam
Reklam

PROJELERİ

Sokullu Mehmet Paşa'nın Don ve Volga ırmakları arasında bir kanal açarak Osmanlı donanmasına Hazar Denizi yolunu açma, Süveyş Kanalı'nı açma, İzmit Körfezi Sapanca Göl Sakarya Nehri üzerinden Karadeniz'e alternatif bir boğaz açma gibi çağının ötesinde projeleri vardı. Don-Volga kanalı için gerekli işgücü seferber edildi, ancak hava şartları nedeniyle çalışmalar sürdürülemedi. Süveyş Kanalı düşüncesiyle ön adım olarak Sudan zapt edildi. Ancak bu proje de sonuca ulaşamadı. Sokullu Mehmet Paşa devlet teşkilatı içinde de önemli düzenlemeler yaptı.