Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sultanahmet'te patlamanın ardından açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultanahmet'teki patlamanın ardından ilk açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Sultanahmet'teki patlamanın Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğunu belirtti.

Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Dikilitaş çevresinde patlama meydana geldi. Sultanahmet Meydanı’ndaki Dikilitaş’a (Thutmosis Obeliski) saat 10.20 sıralarında gelen Suriye uyruklu canlı bomba, turist kafilesinin arasına dalarak üzerindeki bombayı patlattı. Saldırıda 8’i Alman, biri Güney Kore, biri Peru vatandaşı olmak üzere 10 turist hayatını kaybederken, 3’ü ağır 15 kişi de yaralandı. Yapılan incelemeler sonunda canlı bombanın 28 yaşında Suudi Arabistan kökenli terörist olduğu tespit edildi.

Patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle açıklandı: Gerhard Günther Höppner, Steffen Höppner, Rudolf Krollman, Hiltrud Krollman, Karin Erika Franke-Dütz, Rüdiger Karl Faber, Marianne Faber, Gernot Eike Mildner, Adolf Jurgen Glorius, Rudiger Becker.Ölenlerin Almanyamerkezli ‘Lebenslust Tur’la İstanbul-Dubai-Abu Dabi turuna çıkan kafilede yer alan turistler olduğu ve İstanbul gezisinin ilk noktasında saldırıya maruz kaldıkları öğrenildi. Turistlerin rehberi Sibel Şatıroğlu da patlamada yaralandı. Canlı bomba saldırısını 28 yaşındaki Suudi arabistandoğumlu teröristin gerçekleştirdiği belirlendi.

Reklam
Reklam

Yaşananların ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki konutundan çıktığı dakikalarda Sultanahmet saldırısının haberi geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan'la birlikte Saat 11:40'da TC Ana uçağıyla Ankara'ya hareket etti. Ankara yolculuğunun ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Maalesef terör eyleminde ölümüz var. Bunlar yerli, yabancı. Yarım saat, bir saat içinde açıklanacak. Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu hadise, bir kez daha terör karşısında tek yürek olmamız gerektiğiniz göstermiştir. Türkiye'nin kararlı ve ilkeli duruşu devam edecektir. Bizim için adı veya kısaltması ne olursa olsun, birbirlerinden farkları yoktur. Bu bölgede faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ilk hedefi Türkiye'dir. Çünkü Türkiye bunların hepsiyle aynı kararlılıkla mücadele yürütmektedir.

Reklam
Reklam

NUMAN KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde yapılan Güvenlik Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Numan Kurtulmuş, "Parçalanan cesedin canlı bomba olduğu tespit edildi. Canlı bomba Suriye kökenli. Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti, 2 'si ağır 15 kişi yaralandı. Ölenlerin önemli bir kısmı yabancı uyruklu" dedi.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Çelik: Sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan patlamaya ilişkin "Sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz" dedi.

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Sultanahmet'teki patlamanın ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: ''Sultanahmet'teki hain saldırı ile ülkemize kastedenler emellerine asla ulaşamayacaktır. Terörü ve terörden beslenenleri nefretle kınıyorum.''

Reklam
Reklam

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Sultanahmet'teki patlamanın hemen ardından açıklamada bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasına Sultanahmet'teki saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da şifa diliyerek başladı. Demirtaş'ın konuşmasından satır başları:

Sultanahmet'teki vahşi katliamda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır diliyoruz. Yaralılara acil şifa diliyoruz. Sultanahmet'teki katliamı kınıyoruz. Karanlıkta kalmaması için, sorumluların ortaya çıkması için peşini bırakmayacağız. Ülkeyi kasıp kavuran bu gündemde Meclis gündemine bakıyorum, sanki Norveç parlamentosu. Meclis'in gündemi bambaşka. Meclis bir vergi dairesi kadar inisiyatifli değil. Aciz, çaresiz. Neden? Çünkü çoğunluğu oluşturan grup halka değil Saray'a tabi. Durum, fıkradaki gibi: "Bu daha lelesi, bunun bir de lolosu var." Başkanlık da bunun lolosu. Karar verilmiş... Başkanlık adı altında dikta rejimi gelecek. Bu mezhepçi diktatöryal rejim, gelene kadar da herkes ezilecek. O programdan sonra olanlara bakın. Teslim olmanın sınırı yok. Özür diletiyor, yetmiyor. Biatın sınırı yok. Köleliğin sınırı yok. O programda telefonla bağlanarak bir insani çağrı yapıyor. Öldürenin kim olduğunu söylemiyor, bakıyorsunuz AKP ayağa kalkıyor.

Reklam
Reklam

ABDULLAH GÜL'DEN AÇIKLAMA

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamadan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Çok çok üzüldüm. Milletimize başsağlığı dilerim. Terörü şiddetle lanetliyorum. Eminim ki hükümetimiz, devletimiz faillerini en yakın zamanda ortaya çıkaracaktır. Türkiye olarak hepimiz sağlam durmalıyız. Hükümete, devlete bu konularda her türlü desteği vermeli vatandaşlarımız onların dediği istikamette hareket etmeliler" dedi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri' de Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Gül, "Çok çok üzüldüm. Milletimize başsağlığı dilerim. Terörü şiddetle lanetliyorum. Eminim ki hükümetimiz, devletimiz faillerini en yakın zamanda ortaya çıkaracaktır. Böyle günlerde herkesin teröre karşı tavizsiz çok sağlam bir duruş ortaya koyması gerekir. Herhangi bir zafiyet göstermemek gerekir. Maalesef dünyanın her tarafında bu acılar tadılıyor. Türkiye olarak hepimiz sağlam durmalıyız. Hükümete, devlete bu konularda her türlü desteği vermeli vatandaşlarımız onların dediği istikamette hareket etmeliler. Hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Yaralananlara acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

MELİH GÖKÇEK'TEN TARTIŞMA YARATAN PAYLAŞIM

Sultanahmet'te sabah 10.20'de büyük bir patlama meydana geldi. Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırının Türkiye'nin gündemine oturduğu anlarda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Twitter'da büyük tepki çeken bir paylaşım yaptı. Gökçek, Twitter hesabından bir fotoğrafı gülme emojileri işleğinde paylaşarak şunları yazdı: "Ankara'da yapılan hizmetleri görmemek için direnen bir grup... Tahmin edin içinde kimler var." Melih Gökçek'in bu paylaşımına pek çok kullanıcı tepki gösterdi.