Cumhurbaşkanı Gül, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'yi Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti....

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Çankaya Köşkü'ndeki basına kapalı kabul 50 dakika sürdü ve görüşmede ikili ve bölgesel ilişkiler detaylı olarak ele alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül daha önce değişik vesilelerle görüştüğü Kerry’yi, bu kez ABD Dışişleri Bakanı olarak ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti ve kendisine yeni görevinde başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Amerikan ilişkilerinin, Türk dış politikasının temel sütunlarından biri olduğunu ve bölgemizde pek çok kritik gelişmenin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirilen bu ziyaretin son derece zamanlı ve yerinde olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

İkili ilişkiler, Kıbrıs meselesinin çözümü, müzakereleri devam eden ABD-AB Serbest Ticaret Anlaşması’na Türkiye’nin dâhil olması ve terörle mücadelede iş birliği konularına değinen Cumhurbaşkanı Gül, başta Suriye, Irak ve Orta Doğu Barış Süreci olmak üzere çeşitli bölgesel meselelere ilişkin görüşlerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de, tüm bu meselelerin çözümü konusunda ABD’nin Türkiye’den daha yakın bir müttefiki ve ortağı olamayacağını ifade ederek, bu nedenle Başkan Obama’nın Türkiye ile yakın iş birliği halinde çalışmak konusunda son derece kararlı olduğunu kaydetti.

Kabulün başlangıcında Cumhurbaşkanı Gül, Kerry'ye, şimdi ABD Başkan Yardımcısı olan Joe Biden, ABD'nin yeni Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Kerry'nin, senatörlükleri sırasında Ankara'ya 22 Şubat 2008'de yaptıkları ziyarette çekilen fotoğrafı gösterdi.

Cumhurbaşkanı Gül, kabulün aynı salonda yapıldığını ancak salonun yenilendiğini belirtti. Kerry, ''Bu, çok güzel. Bize hitaben bir şeyler yazar mısınız? 'En önemli üç adam' diye yazar mısınız?'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül de ''Başkan Obama yönetiminin en önemli üç adamı benimle birlikte'' yazarak fotoğrafı imzaladı ve Kerry'ye verdi. Teşekkür eden Kerry, ''O günkü toplantıyı hatırlıyorum. Afganistan'dan buraya gelmiştim'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kabulde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve diğer ilgililer bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz