Cumhurbaşkanı Gül: Afrika Ile Işbirliğimiz Tek Taraflı Çıkar Üzerine Değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile ekonomik işbirliğinin, tek taraflı çıkar üzerine kurulu olmadığını...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile ekonomik işbirliğinin, tek taraflı çıkar üzerine kurulu olmadığını belirterek, “Biz karşılıklı kazan-kazan ilişkisi içinde ilişkilerimizi geliştiriyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, burada yaptığı konuşmada, Gabon’un Afrika’nın en istikrarlı ülkelerinden biri olduğunu, Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikalarına da büyük katkı sağladığını söyledi.

Reklam
Reklam

İkili ve heyetler arası görüşmelerde ilişkilerin nasıl daha ileri noktaya taşıyabileceği konusunun ele alındığını kaydeden Gül, geçen sene Gabon’a yaptığı ziyarette iki ülke arasında askeri işbirliği çerçeve anlaşmasının imzalandığını hatırlattı. Gül, “Şimdi de yatırımların karşılıklı teşviki anlaşmasını imzaladık. Yakında vergi muafiyeti anlaşmalarını da imzalayacağız.” diye konuştu. Gül, Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba’nın yarın İstanbul’da Türk iş adamları ile de bir araya geleceğini söyledi.

Konuk Cumhurbaşkanı Ondimba’nın Ramazan’ın başında Türkiye’ye gelmek istediğini belirten Gül, “Bunlar iki ülke arasındaki samimi yakınlığın ve ilginin bir tezahürüdür.” ifadesini kullandı.

ONDİMBA: BİZİ SÜREKLİ AĞIRLAMAKTAN YORULACAKSINIZ

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bango Ondimba ise Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaklaşık bir yıl önce ülkelerini ziyaret ettiğini hatırlatan Ondimba, “Sözlerinizi daima eylemleriniz izledi. Şimdiden büyükelçiliğin açılmış olması, imzalanmış olan bir takım anlaşmalar ülkenizin ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin Gabon için örnek bir ülke olduğunu dile getiren Ondimba, “Ülkemiz kalkınmasını hızlandırmak istiyor. Bu anlamda güçlü ülkelerle bu tür stratejik ortaklık imzalamaktan mutluyuz. Ziyaretimizin sebebi, ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek. Diplomatik ve siyasi ilişkilerimizin mükemmel düzeye çıkarma konusundaki irademizi ortaya koymak.” dedi.

Gabon için konut sektörünün şu an için öncelikli olduğunu ifade eden Ondimba, “200 bine yakın konut açığımız var ve bunu kapatmak bizim için önemli. Beklentilerimize tatmin edici karşılıklar bulduk. Gabon için çok önemli ve çok sayıda ilgi noktası var Türkiye’de. İşbirliğimiz her gün daha da artacak.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Ondimba, “Sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, bu son ziyaretim de olmayacak. Hatta bizi sürekli ağırlamaktan yorulacaklar belki. Sık sık gelmeye niyetimiz var.” dedi.

Hava ulaşım anlaşmasını da bir an önce gerçekleştirmek istediklerini aktaran Ondimba, THY’nin Gabon’u uçuşların yapıldığı ülkeler arasına almasını beklediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Ramazan’ın ilk gününü ‘efsanevi bir kentte’ idrak etmek istediğini belirten Ondimba, “Ramazan’ın ilk gününü İstanbul gibi bir kentte idrak etmek benim için büyük mutluluk olacak.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN AFRİKA ÜLKELER İLE İŞBİRLİĞİ TEK TARAFLI ÇIKAR ÜZERİNE DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bango Ondimba konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevapladı. İşbirliklerinin hangi alanlarda geliştirileceğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Her şeyin başı ekonomik kalkınmadır. Gabon’un kısa süre içinde kalkınmasını gerçekleştirmesi mümkündür. Çünkü Gabon, Afrika’da kaynakları olan, çok büyük nüfus yükü de olmayan bir ülkedir.” dedi.

Türkiye’nin kalkınmasının esas dinamosunun özel sektör olduğuna işaret eden Gül, “Sayın Ondimba yarın Türkiye’nin iş adamları ile bir araya gelecek. Onlar da daha önce bilgilendirildi. İlişkilerimizin birinci alanı ekonomik işbirliğidir. Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile ekonomik işbirliği tek taraflı çıkar üzerine değildir. Geçmişte Afrika’nın birçok ülke ile kötü tecrübesi vardır. Biz böyle bir ticari ilişki içinde değiliz. Biz karşılıklı kazan-kazan ilişkisi içinde geliştiriyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gül, kısa süre içerisinde toplu konutların inşası konusunda da mesafe alınacağına inandığını sözlerine ekledi.

Konuk Cumhurbaşkanı Bango Ondimba da “Bizim rolümüz kapıları açmak. İş adamları arasındaki temasları kurmak için gerekli zemini oluşturmak.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: