Cumhurbaşkanı Gül: “bm Gibi Örgütler Reforme Edilerek Adil Bir Hale Getirilmeli”

“3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi”ne telekonferansla bağlanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Güvenlik Konseyi başta olmak...

“3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi”ne telekonferansla bağlanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere küresel siyasete ve ekonomiye yön veren örgütlerin kapsamlı bir reform edilerek, daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmesini arzu ettiklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacana ise, “Eğer biz yeni bir küresel siyasi krizi beklemeden bu adımları atmazsak, BM meşruiyetini kaybetmeye başlayacak” dedi.

Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından düzenlenen “3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi” Çırağan Sarayı’nda başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün telekonferans yöntemiyle bağlandığı zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Prens Turki Al Faysal Al Saud, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile çok sayıda işadamı katıldı. Üçüncü İstanbul Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi”nin açılışına telekonferans ile katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana geçirmekte olduğu dönüşümün, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki gelişmeler ve Avrupa’yı derinden etkileyen küresel ekonomik kriz ile yeni bir safhaya girdiğini ifade ederek, “Göründüğü kadarıyla, tüm Avrasya coğrafyasını yakından ilgilendiren bu sürecin küresel düzen üzerinde de önemli yansımaları olacak ve etkileri uzun yıllar hissedilecektir. Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte, kritik coğrafyaların kesişim noktasında bulunan Avrasya bölgesinin jeopolitik ve jeostratejik öneminin arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, küresel güç dengelerinin Asya’ya meylettiği bir ortamdan, uluslararası sistemin dayandığı temel varsayımlar ortadan kalkmış ve yeni bir küresel düzenin temel parametrelerinin emareleri görülmeye başlamıştır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“RİSKLERİ BERTARAF ETMEK VE FIRSATLARDAN YARARLANMAK İÇİN BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ ŞART”

Cumhurbaşkanı Gül; güvenlik, refah ve barışın bölünmez bir hale geldiği bu ortamda, uluslararası iş birliği ve dayanışmanın hiç olmadığı kadar önem kazandığını belirterek, böyle bir dönemde, ortaya çıkan risklerin bertaraf edilmesi ve fırsatlardan en etkin şekilde istifade edilebilmesinin anahtarının bölgesel işbirliği ve sahiplenmeden geçtiğini vurguladı.

Küresel düzenin yeni yapısının da bu doğrultuda atılacak adımlar temelinde şekilleneceğini, başarısının da bu yönde sağlanan ilerlemeye bağlı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Avrasya bölgesinin, şimdiden, küresel düzenin yeniden yapılandırılmasının temel sahnelerinden biri haline geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bölgenin, dünyanın geleceğini belirleyecek olan risk ve fırsatların en yoğun olarak kesiştiği ve bu çerçevede bünyesindeki gelişmelerle dünya siyasetine ve ekonomisine yön verebilecek bir niteliğe sahip olduğunu, bu itibarla da, Avrasya bölgesinde geliştirilecek olan işbirliği mekanizmaları ve bunların dayanacağı temel ilkelerin, aynı zamanda küresel yönetişim yapılarını da etkileyerek şekillendireceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Mevcut küresel sistemin temel yapılarının, dünyanın hâlihazırdaki ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu belirten Gül, “Bu kuruluşların yeni güç dengelerini yansıtmaktan uzak olduğu da aşikardır. Türkiye olarak, BM Güvenlik Konseyi ve ‘BrettonWoods’ kurumları başta olmak üzere küresel siyasete ve ekonomiye yön veren örgütlerin kapsamlı bir reforma tabi tutularak, daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmelerini arzu ediyoruz. Bu noktada, söylemlerimiz kadar bizzat eylemlerimizin de yol gösterici olacağını düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçireceğimiz başarılı iş birliği mekanizmalarının daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının da bölgesel barış, huzur ve refaha katkıda bulunması gerektiğinin altını çizen Gül, her türlü çabayı resmî makamlardan ve hükümetlerden beklemenin doğru olmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

ALİ BABACAN: “BM REFORME EDİLMEZSE MEŞRUİYETİNİ KAYBETMEYE BAŞLAYACAK”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise son 10 yıldır pek çok G-20 Zirvesi’ne katıldığını belirterek, “Eskiden sadece bakanlar seviyesinde toplanıyordu. 2009'da liderler zirvesi gerçekleştirildi. Çünkü artık anlaşıldı ki, 7 ülkeyi topladığınızda küresel meşruiyet sağlayamıyorsunuz, ekonomik anlamda bir meşruiyet zemini sağlayamıyorsunuz. IMF ve Dünya Bankasının yönetim ve hisse yapıları değişti. Türkiye IMF'nin dünyada en büyük 42. ortağıydı, 20. büyük ortağı oldu. Kriz ve sonrasında önemli yapısal değişimler oldu. Fakat aynı dönüşümü maalesef siyasi cephede göremiyoruz'' şeklinde konuştu.

“BM sisteminin reforme edilmesi için yeni bir dünya savaşını beklemememiz gerekiyor” diyen Babacan, şunları söyledi;

“Bugünkü dünyada meşruiyeti ciddi bir şekilde sorgulanıyor. Tüm dünyanın insanlık adına vicdan azabı çektiği pek çok konularda Güvenlik Konseyi işleri kilitleyebiliyor. 5 ülkeden sadece bir tanesi yüz binlerce kişinin hayatını kaybedeceği olaylarda bile müdahalede karar anlamında engel oluyor. Eğer biz yeni bir küresel siyasi krizi beklemeden bu adımları atmazsak, BM meşruiyetini kaybetmeye başlayacak. En önemlisi de dünya kamuoyundaki meşruiyetini kaybetmeye başlayacak. İşte bu adımlar atılmalı. Zamanında atılmalı ki, bu küresel yapılar dünyada barış ve istikrarın korunmasına katkı sağlamaya devam etsin.”

Reklam
Reklam

Babacan, AB'nin önemli bir barış projesi olduğunu ifade ederek, “Bu projenin ekonomik ve finansal krize kurban edilmemesi gerekiyor'' dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: