Cumhurbaşkanı Gül kaç yıl görev yapacak?

ANKARA (İHA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı 7 yıl mı olduğuna dair bir açıklama yapması gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde bu tartışma toplumu bölen bir tartışma haline gelecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı, yoksa 7 yıl mı olduğuna ilişkin tartışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Anayasa'da değişiklik yapılması ve Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıla indirilerek iki kez üstüste seçilmesine imkan verilmesi nedeniyle yaşanan tartışmada hukukçular ikiye bölünmüş durumda. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, tartışmanın zamansız olduğunu ifade etti. "Cumhurbaşkanı'nın seçimi üzerinden uzunca bir süre geçmiş veya yarın yeni seçim olacak değil. Erken ve zamansız bir tartışma" diye konuşan İyimaya, bu nedenle tartışmayı yapay gördüğünü ifade etti. Şu anda bu tartışmaya katılmak istemediğini belirten İyimaya, "Anayasa'da açıkça kural var. Eski kural değişti, yeni kural var. Eski kurala göre seçildiğine göre, yürürlükten kalkan kurala göre seçildiğine göre Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl mıdır, 5 yıl mıdır? Bu, tartışılamayacak kadar, sorun olmayacak kadar açıktır. Hukuk kuralı doğru okunursa bir problemin olmadığını düşünüyorum. Anayasa çok açıktır. Miktar konusunda açık olmasına rağmen tartışmayı yapay, erken ve gereksiz gördüğüm için düşüncelerimi kamuoyuyla paylaşmıyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bu konuda bir Uyum Yasası çıkarılabileceğini ifade eden İyimaya şunları kaydetti:
"Anayasa 7 yıl diyorsa uyum yasası ile 5 yıl yapamazsınız, 5 yıl diyorsa 7 yıl yapamazsınız. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi bir uyum yasasının konusu olamaz. Uyum Yasası sorunu değil, bir Anayasa sorunu. Anayasa da çözmüş zaten. İki normun zaman bakımından uygulanması konusunda ortaya çıkan ve hukuk literatürüne göre çözümü kolayca mümkün olan birşey. Siyasette gereksiz ve yapay sorunlar üreterek toplumu boşuna bazı sorunlarla meşgul ediyoruz diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı makamı doludur. Hem işlevsel olarak, hem liyakat olarak doludur. Hem de Türkiye böyle bir Anayasal sorunla karşı karşıya değildir."

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise bunun bir hukuk normu olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı konusundaki tartışmaların referandum yasasında da yaşandığını hatırlattı. Mevcut Cumhurbaşkanı'nın seçilme yöntemi dahil yasanın bazı maddelerini değiştirerek bu referandumla ilgili meşruiyet krizini önlediklerini hatırlatan Vural, "Halihazırda seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 5 yıla indiren bir Anayasal değişiklik gerçekten geçici bir hüküm olmadığı için mevcut Cumhurbaşkanı'na uygulanıp uygulanmayacağı konusu bir tartışma konusudur. Bu konuda muhakkak bir açıklama yapılması ve YSK'nın bu konuda bir belirleme yapması gerekmektedir. Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'nda uygulanır şeklinde geçici bir hüküm yoktur ama Cumhurbaşkanı'nın 5 yıl için seçileceği hükmü yer almıştır. O bakımdan tartışmalı bir konu" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin yeni bir tartışma için bir fırsat da bulduğunu ifade eden Vural, Anayasa değiştirilirken mevcut Cumhurbaşkanı'na uygulanıp uygulanmayacağı konusunun açıkta kaldığını söylediklerini ve böyle bir tartışmanın Türkiye'nin gündemini meşgul edeceği uyarısını yaptıklarını hatırlattı. Vural şunları söyledi:
"Türkiye maalesef böyle lüzumsuz tartışmalarla vakit kaybediyor. YSK'nın bir an önce bu Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğuna dair bir açıklamayı yapması gerekmektedir. Aksi takdirde bu tartışma adeta toplumu bölen bir tartışma haline gelecektir. Hukuk normunu belirgin hale getirmekte fayda vardır."