Ankara (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar'a ziyareti sırasında Türkiye ve Katar arasındaki ticari ilişkilerin hukuki altyapısını sağlamlaştıracak iki anlaşmanın onay belgelerinin teati edilmesi suretiyle yürürlüğe gireceğini belirterek, "Bu iş adamlarımız için önemli imkanlar sağlayacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Katar'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El Tani'nin davetine icabetle 5-7 Şubat 2008 tarihlerinde Katar Devleti'ne resmi ziyarette bulunacağını söyledi.
Gül, ziyaretinde kendisine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in refakat edeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Katar Emiri El Tani ile yapacağı görüşmelerin yanı sıra Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jassem Bin Jabor Al Tani'yi, Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Sanayi Bakanı Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah'ı da kabul edeceğini belirterek, Türkiye-Katar ilişkilerinin özellikle son dönemde bütün alanlarda önemli ivme yakaladığını kaydetti.
Görüşmelerde Türkiye ile Katar arasındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi ve geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ele alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki özellikle ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesini arzu ettiklerini vurguladı. Gül, bu bağlamda Türk ve Katarlı iş adamlarını bir araya
getiren ilk toplantısını gerçekleştirecek olan Türkiye-Katar İş Konseyi'nin yarın düzenlenecek toplantısına da katılacağını belirterek, ziyaretinde resmi heyete ilaveten değişik sektörleri temsil eden geniş bir iş adamları topluluğunun da kendisine eşlik ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için gereken alt yapının mevcut olduğunu, bunun en verimli şekilde kullanılabilmesi için gerekli siyasi iradenin bulunduğunu vurgulayacağını söyledi. Gül, şöyle devam etti:
"Ziyaretim sırasında, Türkiye ve Katar arasındaki ticari ilişkilerin hukuki alt yapısını sağlamlaştıracak olan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma' ile 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması' onay belgelerinin teati edilmesi suretiyle yürürlüğe girecektir. Bu, iş adamlarımız için önemli imkanlar
sağlayacaktır.
Katar 2007 yılı itibariyle dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı konumuna gelmiştir. Enerji alanında ülkemiz ile Katar arasında işbirliği yapılması konusunu da görüşmelerde açacağım.Orta Doğu'ya yönelik aktif politikamızın bir yansıması olarak Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizin gelişmesine büyük önem vermekteyiz. Bu çerçevede Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Bahreyn'in, Suudi Arabistan'ın, Oman'ın, Katar'ın ve Kuveyt'in üye oldukları Körfez İşbirliği Konseyi
(KİK) ile işbirliğimizin derinleşmesini istiyoruz. Ziyaretim sırasında bu konuyu da gündeme getirerek serbest ticaret anlaşmasını imzalamak istiyoruz. Bu konuda da gerekli girişimlerde bulunacağım."