Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Onuruna Köşk'te Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye düzenleyen Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye düzenleyen Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud Onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesinde yaptığı konuşmada tarihi ziyaretin, Türkiye-Somali ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak hatırlanacağını ifade etti. Gül ayrıca bu ziyaretin, Somali’nin yaşadığı zorlu dönemi geride bırakarak dünya ile yeniden kucaklaşmasının bir diğer yansımasını teşkil ettiğini söyledi. Gül, "Somali’de yeni bir devlet doğmuş, meşruiyeti ve temsil yeteneği en yüksek yönetim göreve gelmiştir. Somali halkı Somalili aydınlar ve siyasetçiler ülkelerine sahip çıkmışlar, ümitle ve heyecanla geleceği inşa etmeye başlamışlardır.” dedi.

Reklam
Reklam

Somali yönetiminin halktan aldığı yetkiyle yeniden imar, kalkınma ve ulusal uzlaşının sağlanması gibi birçok alanda ilerleme kaydedeceğine olan inançlarının tam olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Böylelikle Somali uluslar arası camiada hak ettiği yeri şüphesiz en kısa zamanda alacak, bölgesinde barış, istikrar ve refaha somut katkılarda bulunacaktır” şeklinde konuştu.

Somali Cumhurbaşkanı Mohamud ise konuşmasında ülkesinin 30 yıl boyunca açlık, aşırıcılık ve savaş gibi büyük dertlerle uğraştığını; fakat uluslar arası toplumun Somali’yi sadece uluslar arası terörizm ve korsanlıkla mücadele merceğinden dar bir bakış açısıyla gördüğünü kaydetti. Ancak çözüm için diğer ülkeler bekle gör politikası güderken Somali sorunlarını çözmek için harekete geçen ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Somali Cumhurbaşkanı, bugün Türkiye’nin, Somali’nin barış, yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma çabalarına öncülük etmekte olduğunu kaydetti.

Yemeğe kabineden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in de yer aldığı yemekte ayrıca Somali’de yardım çalışmalarında bulunan Kimse Yok Mu ve Can Suyu gibi derneklerin başkanları da davet edildi. Yemeğe ayrıca Ankara'da üniversite eğitimi gören Somalili bir öğrenci de katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: