Cumhurbaşkanı Gül Türkiye'ye Döndü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin darbelerle ilgili geçmişiyle yüzleştiğini belirterek, "Önemli olan şey bugün geldiğimiz noktadır....

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin darbelerle ilgili geçmişiyle yüzleştiğini belirterek, "Önemli olan şey bugün geldiğimiz noktadır. Bütün bu anlayış, bundan sonra Türkiye'de bu tip dönemlerin olmayacağının en büyük garantisidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD ziyaretinin ardından Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Burada gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Gül, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümünün hatırlatılması ve darbelerle ilgili soruşturmalara yönelik bir soru üzerine, Türk halkının sevgisini gönlünde hep muhafaza ettiği Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu rahmetle andığını söyledi. Türkiye'nin siyasi tarihinde bu tip acı dönemler yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Ama bugün geldiğimiz noktada Türkiye geçmişiyle yüzleşmektedir ve bütün bunları sakin biçimde ele almaktadır. Hukuki boyutuyla ele alınabilecek olanlar hukuki boyutuyla ele alınırken, siyasi boyutuyla ele alınacak olan bütün bu ara dönem ve müdahaleler TBMM'de kurulan ilgili komisyon tarafından incelenmektedir. Önemli olan şey bugün geldiğimiz noktadır. Bütün bu anlayış, bundan sonra Türkiye'de bu tip dönemlerin olmayacağının en büyük garantisidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"HERKESİN ÜSTÜNE DÜŞEN ÇOK GÖREV VAR"

Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri'deki son saldırının ardından AK Parti ve BDP arasında müzakere tartışmalarının yeniden başladığının hatırlatılması ve siyaset dünyasından bu konudaki beklentisinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en önemli konusudur bu konular. Bizim büyük bir olgunlukla, büyük bir kararlılıkla bu konuları gündemimizden çıkarmamız lazım. Bu konuları gündemimizden çıkarmadığımız süre içerisinde bizim enerimizi tamamen aldığı gibi, Türkiye'nin daha da hızlı gelişmesine ayak bağı olduğu gibi Türkiye'de birçok siyasi, sosyal birçok ciddi problemler de oluşturmaktadır. Bu bakımdan gerek ilgili devlet kurumları, gerek siyasi yapılar, gerekse bununla ilgilenen bütün herkesin bu işlerin çözümü yönünde bu işleri Türkiye'nin gündeminden çıkartacak bir gayret, samimiyet ve üslupla çalışması gerekir. Herkesin üstüne düşen çok görev var."

"ULUDERE'DE KARARTMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Uludere'de hayatını kaybedenlerle ilgili sözlerine yönelik eleştirileri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Gül, "Maalesef çok derin acılar duyduğumuz, -bazıları 'özür' falan diyor- özrün de ötesinde çok büyük acılar duyduğumuz bir olaydır bu. Bunu da bütün yöre halkının, herkesin, hayatını kaybedenlerin eş dostunun algılaması gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Olayla ilgili gerekli soruşturmaların sivil ve askeri makamlar tarafından yapıldığını ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"Maalesef bu üzücü, yanlış, hata olmuştur. Ama nasıl olmuştur, ihmal mi vardır, bir imkan noksanlığı mı vardır, kapasite eksikliği mi vardır, nereden kaynaklanmış, olmuştur? Bununla ilgili gayet ciddi bir soruşturma, hem idari hem de mahkemeler eliyle… Herhangi bir karartma kesinlikle söz konusu değildir. Askeri makamlarımız her türlü dokumanı, her türlü bilgili, her türlü kaydı ilgili yargı makamlarına vermiştir. Bundan sonra ihtiyaç olursa onu da verecektir. Ama şunu özellikle bütün vatandaşlarımızın ve özellikle de hayatını kaybedenlerin yakınlarının bilmesini isterim ki; sivil-asker hepimizin üzüntüsü bu konu çok derindir, çok samimidir ve maalesef elde olmayan bir şekilde gerçekleşmiştir, bu acı elem verici olay."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: