Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni Yükseköğretim Kanunu'yla getirilecek düzenlemelere ilişkin, "Önemli olan üniversitelere daha çok yetki veren Yükseköğretim Kurulu'nun bütün üniversiteleri tek tipleştirici düzenlemesini sona erdiren adımların atılması, rektörü kim seçsin, nasıl seçilsin, o mu seçsin, bu mu seçsin bunlar daha az önemli" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile birlikte Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) ziyaret etti. 2 saat süren ziyarette Gül, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'dan yeni Yükseköğretim Kanunu'nun detaylarına ilişkin bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül, 2 saat süren ziyaretin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.
"En çok hoşunuza giden değişiklik hangisi oldu?" şeklindeki bir soruya ilişkin Gül, "Şu anda çok ilk taslaklar var ortada, bunların hiçbiri kesin değil. Önemli olan bütün bu değişiklikler niçin yapılıyor, daha kaliteli bir yükseköğretim temini için. Bu konuda en çok ihtiyaç olan şey, üniversitelerin rekabete açılması. Türk ekonomisi rekabete açıldı, bugün görüyorsunuz ne hale geldik ama kapalı ekonomiyken ne kadar zayıftı, dünyanın başka ülkeleri kapalı ne kadar zayıf. Önemli olan üniversitelerimizin iç ve dış rekabete açılması, akademik kadrolarımızın performansını gösterebileceği dinamizmin yaratılmasıdır. Bunu sağlamak için daha çok değişiklikler, daha elastik, daha çok üniversitelere yetki veren Yükseköğretim Kurulu'nun bütün üniversiteleri tek tipleştirici düzenlemesini sona erdiren adımların atılması. Önemli olan bu yoksa rektörü kim seçsin, nasıl seçilsin, o mu seçsin, bu mu seçsin bunlar daha az önemli. Önemli olan bu değişiklikler üniversitelerin kalitesini yükseltecekse önemli yoksa hiçbir anlamı yok. O bakımdan erken adımlarla bütün üniversitelerin katkı vermesi gerekiyor ki sonunda gayet düzgün ve Türkiye'yi daha da ileri taşıyacak bir yasa ortaya çıkabilsin. Tabii bu konuda Anayasa değişikliğini gerektiren konular var, Anayasa değişikliği için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde büyük bir çoğunluk ihtiyacı söz konusu. O bakımdan siyasi partilerimizin de hep bilgilendirilmesi, hepsinin katkısının sağlanması çok önemli" cevabını verdi.
"HER ŞEY ÖĞRENCİLERİN DAHA İYİ EĞİTİM ALMALARI İÇİN YAPILIYOR"
Gül, bu süreçte öğrencilerin de beklentileri olduğunun sorulmasıyla ilgili, "Bütün bunlar öğrenciler için aslında. Amacımız, üniversite mezunu olduktan sonra elindeki diplomayla, kendisine daha çok öz güveni olan, kendisine daha çok iş bulabilen, hayatını daha mutlu hale getirebilecek bir üniversite öğrencisi çıkartmak. Herkese 4 sene sonra diploma verip de diplomalı, üniversite mezunu işsizlerin sayısı çoğalırsa bu anlamsız olur. Bütün bu yapılanlar aslında üniversite öğrencileri, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili. Türkiye'nin mutlu olması, zengin olması, refah toplumu, gelişmiş demokratik kalkınmış ülkeler arasına katılması için nitelikli insana ihtiyacı var. Nitelikli insan bir orta öğrenimde bir de üniversite de yetişir. Her şey öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmeleri için yapılıyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "ekonomi alanındaki büyüme planlarında geri adım atacağı" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gül, "Bunlar, ekonomi kurmaylarının, hükümetin bileceği hesap kitap meselesi. İsteriz ki her sene yüzde 11 büyüyelim. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olalım. Nihayetinde bunlar arzu, ayda bile hesap kitap meselesi var" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz