Cumhurbaşkanı Sezer'den iade

Ankara (AA)- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5584 sayılı "Enerji Verimliliği Kanunu"nu, üç maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, kanunu 5, 7 ve 10. maddelerinin bir daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etti.

Sezer'in, "Enerji Verimliliği Kanunu"nu iade gerekçesinde, yasada "yönetmelikle saptanan eylemlere uyulmamasının idari yaptırım nedeni sayıldığı" belirtilerek, "Bu durumda incelenen yasanın 5, 7 ve 10. maddelerindeki düzenlemeleri suç ve cezada yasallık ilkesi ve hukuk devleti niteliğiyle bağdaştırmak olanaksızdır" denildi.
Sezer, gerekçede, yasanın "İdari Yaptırımlar ve Uygulama" başlıklı 10. maddesinde, yasa ve yasa uyarınca yürürlüğe konulacak yönetmelikler kurallarına uymayan gerçek ya da tüzel kişilere, yapılan saptama ve denetimler sonunda yetkili kurumlarca uygulanacak, "yetki belgesi iptali" ve "idari para cezası" gibi idari yaptırımlar öngörüldüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Yasanın 10. maddesinin (1). fıkrasının (a) bendinin 1. alt bendinde, yetki belgesi iptali yaptırımının düzenlendiğine dikkati çeken Sezer, bu idari yaptırım yetkisinin, "yetkilendirilmiş kurumlar" yönünden Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu onayı ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'ne; "şirketler" yönünden ise anlaşma yaptıkları "yetkilendirilmiş kuruma" verildiğini kaydetti.

Sezer, yasanın TBMM'ye geri gönderilmesi gerekçesinde, şunları kaydetti:

"Yasanın 10. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi dışındaki bentlerinde öngörülen diğer idari yaptırımların hangi idare birimince uygulanacağı belirtilmemiştir. Ancak, aynı fıkranın (ç) bendinde, yasada bir başka kamu kurum ya da kuruluşuna bırakılmayan idari yaptırımların Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nce uygulanacağı kurala bağlanmıştır. Böylece, yetki belgesi iptali dışındaki idari yaptırımların bu bağlamda idari para cezalarının Genel Müdürlük'çe verileceği anlaşılmaktadır.

Yasada, öngörülen idari yaptırımları uygulama yetkisi kamu kurum ve kuruluşlarına verilmiştir. Başka bir anlatımla, düzenlemelerle idareye, denetime ilişkin kamu görevini etkinlikle yerine getirebilmesi için denetlemekle görevli ve yetkili olduğu gerçek ve tüzel kişilere, kurallara aykırı eylemleri nedeniyle idari yaptırım uygulama yetkisi getirilmiştir."

Reklam
Reklam

Anayasanın yargı yetkisi ve bunun kullanımına ilişkin hükümlerini anımsatan Sezer, yine Anayasaya göre idarenin her türlü işlem ve eyleminin yargı denetimine tabi olduğunu ifade etti.