Cumhurbaşkanı Sezer'den iade

Ankara (AA)- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5677 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u, Türk Standartları Enstitüsü'nü (TSE) ilgilendiren 5. ve 6. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM Başkanlığı'na geri gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, iade gerekçesinde, 5677 sayılı Yasa'nın 5. maddesiyle yapılan düzenlemede, TSE'nin hizmetlerinin gerektirdiği tüm görevlerin sözleşmeli personel eliyle yürütüleceği kuralına bağlandığını belirterek, bundan Enstitü'nün göreceği kamu hizmetlerinin asli ve sürekli görevlerinin sözleşmeli personelce yerine getirileceğinin anlaşıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli kararlarında, sözleşmeli personelin, kamu hizmetlerinin asli ve sürekli görevlerinde kamu hukuku ilişkisi içinde çalışan ve memurlar dışında kalan personel olarak tanımlandığı ve bu personelin Anayasa'nın 128. maddesindeki "diğer kamu görevlileri" kapsamına girdiğinin kabul edildiğine dikkati çeken Sezer, gerekçede şunları kaydetti:"Bu durumda, 5677 sayılı Yasa'nın 5. maddesinde düzenlenen sözleşmeli personel, Anayasa'nın 128. maddesindeki diğer kamu görevlileri kapsamına girmektedir. Anayasa'nın 128. maddesinin ikinci fıkrasında, memurların ve diğer kamu görevlilerinin niteliklerinin, atanmalarının, görev ve
yetkilerinin, hakları ve yükümlülüklerinin, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin yasayla düzenlenmesi öngörülmüştür. Anayasa'nın 7. maddesinde ise, yasama yetkisinin Türk Ulusu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin olduğu ve bu yetkinin devredilemeyeceği belirtilmiştir. Bu anayasal kurallar uyarınca, diğer kamu görevlisi kümesine giren sözleşmeli personelin aylık ve ödenekleri ile hukuksal statülerinin yasayla belirlenmesi zorunludur."

Reklam
Reklam