Cumhurbaşkanı’nın sözleri bizi doğruluyor

CHP'li Öymen, Türkiye’nin bugünkü koşullarıyla köklü bir Anayasa değişikliğinin mümkün olmadığını dile getirdiklerini belirterek “Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözleri de bu teşhisimizi doğruluyor” dedi.

ANKARA (ANKA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Anayasa değişikliği tartışmalarının başından beri bu Meclis’le, Türkiye’nin bugünkü koşullarıyla köklü bir Anayasa değişikliğinin mümkün olmadığını dile getirdiklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözleri de bu teşhisimizi doğruluyor” dedi.

Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Bu Meclis toplumsal mutabakat olmasına rağmen yeni anayasa fırsatını kaçırdı” sözlerini ANKA’ya değerlendirdi. CHP olarak Anayasa değişikliği tartışmalarının başından beri bu Meclis’le, Türkiye’nin bugünkü koşullarıyla köklü bir Anayasa değişikliğinin mümkün olmadığını dile getirdiklerini belirten Öymen, Cumhurbaşkanı Gül’ün sözlerinin kendi teşhislerini doğruladığını söyledi. 1 yıl içinde seçimlerin yapılacağını, iktidarın Anayasa Mahkemesi tarafından laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu için mahkum edildiğini anımsatan Öymen, “Dünyanın herhangi bir yerinde bu şekilde mahkûm edilen bir Hükümet var mı? Zaten özürlü bir Hükümet, süresinin de sonuna geliyor. Anayasa değişikliğinden muradı da gayet açıkça belli oldu ki yargıya denetimi altına almak. Şimdi bu unsurları bir arada düşündüğümüz zaman köklü bir Anayasa değişikliği akla aykırı” dedi. Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması, Adalet Bakanı ve Müsteşarı’nın HSYK’dan çıkarılması yönünde 7 yıldır Anayasa değişikliği önerdiklerini anlatan Öymen, “Bunlara da iktidar yanaşmıyor. İktidarla muhalefet arasında uzlaşma olabilecek zemin bu iki madde, bunlara da yanaşmıyorsunuz. Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını önerdik, mademki siz bu kadar darbeye karşı tavır sergiler görünüyorsunuz, biz bunu kaldıralım dedik, Başbakan ‘Bu bir sulu şakadır’ dedi. Bu konuda da bir ciddiyetleri yok bunların” diye konuştu.

Reklam
Reklam

-“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMİ MEŞGUL ETMEK İÇİN ORTAYA ATILDI”-

Şu sıralarda Anayasa değişikliğinden bahsetmenin gerçekçi olmadığını, ancak gündemi meşgul etmek için bu konunun ortaya atıldığını dile getiren Öymen, şöyle konuştu:

“Gündemde çok ciddi sorunlar var. Ekonomi var, işsizlik var, TEKEL işçilerinin eylemi, esnafın perişan durumu, doktorlar, eczacılar... Türkiye’de bir tek kesim yok ki şikayetçi olmasın. Bu konular tartışılmasın diye bazen bir darbe iddiası atıyorlar ortaya, bir süre geçiyor, tutmuyor, başka bir iddia ortaya atıyorlar. O da olmayınca bu sefer Başbakan eski hatıralarını canlandırıp ne kadar mağdur olduğunu anlatıyor, GATA hikayesinden bahsediyor. Sürekli olarak gündemi esas konulardan uzak tutacaksınız ki iktidar büsbütün yıpranmasın, izlenen strateji bu. Ve bu arada bol miktarda muhalefeti suçlayacaksınız yandaş basın vasıtasıyla, bizzat kendiniz hakaret edeceksiniz en ağır şekilde. Ama halk artık bu oyunları anladı. Bizce bunlar geçerli yol değildir.”

-“CHP İKTİDARINDA ANAYASA’YI ÇAĞDAŞ HALE GETİRECEĞİZ”-

Reklam
Reklam

Seçimlerden sonra CHP’nin iktidara gelmesi durumunda Anayasa’yı en çağdaş biçime sokmak için çalışacaklarını kaydeden Öymen, “Gayet tabii ki bu konularda daha iyi, daha çağdaş bir Anayasa yapmak veya Anayasa’yı daha çağdaş hale getirme düşüncesine karşı olamayız. Türkiye’ye en yakışan Anayasa’yı yapmak bizim görevimiz” dedi. Öymen, mevcut Anayasa’yı tamamen değiştirme düşüncesinin doğru olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu Anayasa’nın hiçbir maddesi beş para etmez demek doğru değil. Bir kısmı çağdaş, İnsan Hakları Sözleşmeleri metinlerinden alınmış bir Anayasa’dır, kuvvetler ayrımı ilkesi var, değişmez maddeleri var. Onun için olduğu gibi çöpe atalım, 3 değişmez madde de dahil olmak üzere yeni bir Anayasa yapalım diyen yok tabii. Ama Anayasa’da özlü, kapsamlı bir değişiklik yapılabilir ve Türkiye’ye, milletimize layık en çağdaş düşünceleri, özlemleri yansıtan bir Anayasa yapılabilir ama bu Hükümet’le, bu iktidarla değil. Kendisi gericiliği temsil eden bir iktidarla çağdaş bir Anayasa yapılamaz.”

Reklam
Reklam